latinica  ћирилица
16/08/2018 |  15:22 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Потписани уговори о запошљавању 235 приправника у Источном Сарајеву

Директор Завода за запошљавање Републике Српске, Мирослав Вујичић и послодавци више од 80 јавних и приватних предузећа из општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Трново потписали су уговоре о запошљавању 235 лица. Потписивању су присуствовали и начелници ове три општине у саставу Источног Сарајева.

Укупно 235 приправника наћи ће посао у јавном и приватном сектору на територији три општине. Један од корисника помоћи за запошљавање је и пекара "Златно зрно" из Источног Сарајева гдје ће посао наћи нових 10 радника, док ће у Матичној  библиотеци годину дана приправничког стажа обавити пет стажиста.

"Ово је трећи пут да имамо помоћ Завода. Овај пут је помоћ и највећа јер ћемо запослити још десетак људи и проширити дјелатност са отварањем још једног објекта", нагласио је власник пекаре Драган Остојић.

В.д. директора Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац изразила је наду да ће и други млади незапослени добити прилику да стекну своје прво искуство.

Овај пројекат је велики искорак ка задржавању младих на овим просторима јер им се пружа шанса да након стажирања остану у радном односу. Завод је извдојио 1,2 милиона марака, а само у општини Источно Ново Сарајево издвојено је додатних 100.000 марака.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић каже да ће ова општина одређеном броју младих да прву годину проведу у јавном сектору и стекну радно искуство.

Приликом потписивања уговора разговарано је о томе како наставити овај пројекат у будућности. Истакнута је потреба финансирања запошљавања занатлија и других дефицитарних занимања, те корекција студијских програма на факултетима како би био смањен број незапослених високообразованих кадрова.