latinica  ћирилица
16/08/2018 |  16:09 | Аутор: РТРС

"Није стигао захтјев за изручење Хусеина Мујановића БиХ"

Министарство правде Србије до данас није добило захтјев Министарства правде БиХ за изручење Хусеина Мујановића који је ухапшен крајем јула према потјерници МУП-а Србије због сумње да је починио ратни злочин над српским цивилима у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија, речено је Срни у Министарству правде Србије.
Суд - Фото: илустрација
СудФото: илустрација

Мујановић, који је био ратни управник логора у Храсници, ухапшен је на граничном прелазу Прибој-Увац.

Мујановићу, који има држављанство БиХ, након хапшења је одређен притвор који може трајати до три мјесеца, а предмет против њега заведен је и у Тужилаштву БиХ.

Адвокат Сабина Мехић, члан правног тима који заступа осумњиченог, изјавила је 9. августа да је Тужилаштво БиХ упутило правосуђу Србије званичан захтјев да Мујановића изручи БиХ.

У Центру за истраживање српских страдања у 20. вијеку Срни је раније речено да се Мујановић налази у њиховој бази бошњачких ратних злочинаца као управник логора у Храсници од јула до краја септембра 1992. године.

Према подацима овог центра, за вријеме управљања Мујановића овим логором убијено је више од 10 логораша Срба, а у том логору су затвореници сурово мучени.

Мујановић је био припадник муслиманско-хрватских формација и на терет му се стављају злочини над српским цивилима од априла 1992. до краја 1994. године у насељима Храсница и Соколовић колонија.