latinica  ћирилица
16/08/2018 |  16:27 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Прича о првом угљевичком рудару без подршке локалног парламента

Турбулентна историјска кретања на нашим просторима потиснула су у заборав једног од првих угљевичких рудара Цвијетина Јосиповића. Његови потомци покренули су иницијативу да се лик и дјело управника рудника овјековјече именом улице у Угљевику, али нису наишли на подршку локалног парламента.

Угљевичани су почели да се баве рударством давне 1899. године. Међу првим угљевичким рударима који су под управом Аустроугарске радили на ископавању угља био је управник Цвијетин Јосиповић, тврде његови потомци.

Породица Јосиповић потрудила се да у архивима од Угљевика преко Сарајева до Беча пронађе потврду да је њихов предак открио рудник и да је стога заслужан за даљи привредни и друштвени развој Угљевика, али је сачувано мало тога, док је већина докумената загубљена.

Јосиповићи су се обраћали и предузећу РИТЕ Угљевик са захтјевом за постављање спомен-плоча или биста , али су из овог предузећа добили одговор да нема података о активностима њиховог претка и учешћу у организацији и пуштању у промет рудника мрког угља.Иницијатива да се по овом рудару назове трг или нека улица у Угљевику није наишла на подршку локалног парламента.

Душко Вићић, секретар СО Угљевик, истиче да су одборници Скупштине општине Угљевик упознати са иницијативом и да је на Колегијуму за успостављање дневног реда донесен једногласан закључак да се не иде у процедуру промјене назива улица.

О управнику рудника Угљевик између два свјетска рата, који је умро 1943. године, данас свједочи потпис на неколико докумената и мапа из тридесетих година прошлог вијека, писана изјава једног од његових радника покојног Николе Зељића и једна пожутјела фотографија из бечког архива.