latinica  ћирилица
16/08/2018 |  16:50 | Аутор: Б92

Дејвис куп се мијења!

Дејвис куп, једино признато репрезентативно такмичење у мушком тенису, доживјеће велике промјене у формату.
Дејвис куп - Фото: РТРС
Дејвис купФото: РТРС

Како јављају свјетски медији Дејвис куп се више неће играти у току сезоне, већ ће се на крају сезоне одржати турнир који ће чинити 18 селекција.

За промјену је било потребно да се с тим сагласе двије трећине нација (од 140) и то се управо и десило, пошто је чак 71 одсто гласало за нови формат.

ИТФ је изложио бизнис план кроз који би ушло нешто око три милијарде долара за 25 година, а он био био финансиран од кинеске групе (Космос) коју је основао Ђерар Пике.

Поред Пикеа и ИТФ, ова информација сигурно је одбрадовала и Новака Ђоковића, који је вјероватно био међу најгласнијима за промјену система. Ђоковић је у неколико наврата јавно наглашавао да је потребно мијењати Дејвис куп, а сада ће се то и догодити.

Дејвис куп такмичење које траје сваке сезоне, подијељено је у више група и зона, а током мечева репрезентације се надмећу током три дана викенда – два сингла, па дубл и на крају, поново два дуела у појединачној конкуренцији.

Међутим, многим тенисерима овакав формат не одговара, највише због пренатрпаног АТП календар и сада ће коначно доћи до промјене.

Систем такмичења није још тачно употпуњен, али према спекулацијама циљ је да се организују турнир од 10 или 12 дана у Азији, на којем ће учествовати укупно 18 тимова.