latinica  ћирилица
16/08/2018 |  17:26 ⇒ 19:10 | Аутор: СРНА

Наредних дана о формирању комисија за утврђивање истине

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Влада Српске наредних дана донијети одлуку о почетку процедуре за формирање међународних комисија за утврђивање истине о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

Додик је истакао да Република Српска, њене институције и српски народ желе цјеловиту истину, а не наметнуту истину која је 14 година егзистирала и била основа за пресуђивање на различитим нивоима.

- На разним списковима постоје страдали, постоје живи људи, постоје они који нису ни били ту, они који су раније или касније страдали и то на неком другом мјесту. И много тога тамо није истина - рекао је Додик новинарима на Јахорини.

Он је нагласио да је Народна скупштина Републике Српске једногласно одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године да би се утврдила истина о овим догађајима.

- Оно што је урадио парламент јединственом одлуком јесте да се дође до истине, јер је постојећи извјештај о Сребреници садржавао много нетачних података. Нико не жели да негира чињенице које су се десиле, него да их потврди, али у оквиру цјеловитог сагледавања истине о ономе што се десило у Сребреници - рекао је Додик.

Он је истакао да наложена одлука, коју је требало да изврши федерална Влада, чији је задатак био да сачини извјештај о страдању Срба за вријеме рата, никада није проведена.

- Зато смо се ми одлучили да формирамо комисију и Влада Републике Српске ће ових дана да донесе одлуку о отпочињању процедуре како би дошло до формрања тог тијела - најавио је предсједник Републике Српске.

Према његовим ријечима, све што је истина везано за страдање од 11. до 19. јула 1995. године биће потврђено.

- Али исто тако морамо да кажемо да Поточари нису само гробље жртава рата него је то и војничко гробље, јер је тамо сахрањено више од 2.500 припадника 28. муслиманске дивизије који су страдали у борбама - рекао је Додик.

Он је додао да су они били војници у униформама који су били организовани у бригаде и чете, водове и јединице и који су нападали српске положаје и зато се не могу третирати као жртве рата.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.