latinica  ћирилица
17/08/2018 |  09:19 | Аутор: СРНА

Криза турске лире не утиче на пут Београд - Сарајево

Криза турске лире неће утицати на изградњу пута Београд-Сарајево, који је пројекат од регионалног значаја и финансира се из националних, али и међународних извора, пише "Политика".
Аутопут-илустрација - Фото: РТРС
Аутопут-илустрацијаФото: РТРС

Члан турско-српског пословног савјета у Турској Александар Међедовић рекао је за овај лист да криза турске лире тешко може бити разлог да се овај инфраструктурни пројекат одгоди.

"Ту би, осим стања турске привреде, исто толико требало да нас брине да ли су економија Србије и БиХ спремне за тај пројекат јер се он реализује ван Турске и његова изградња није директно везана за лиру", наводи Међедовић.

Он је додао да је турске инвестиције у Србију довео дугорочни поглед, када су Турци одлучили да у Србији могу да уложе свој новац и да их тренутна ситуација неће одвратити од те замисли.

"Они су израчунали да је Србија за њих исплативија дугорочно и то није питање само трошкова радне снаге, већ квалитета. Такође, роба произведена у турским фабрикама у Србији може да стигне до европских тржишта", каже он.

Професор Економског факултета у Београду Дејан Шошкић истиче да може бити индиректних ефеката преливања туске економске кризе у Србију, али не и директних, те да то неће утицати на стабилност финансијског система, пошто на српском тржишту постоји само једна турска банка.

Лист додаје да надлежни кажу да за сада све тече по плану и да ће сљедеће године бити завршена тенхичка документација и модел финансирања, тако да се очекује да изградња овог путног правца почне 2019.