latinica  ћирилица
17/08/2018 |  13:35 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Шпирић: Мектић намјерава да обесмисли реформу полиције којом је сачуван МУП Српске

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић упозорио је да се иза данашњих изјава министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића о распоређивању полицајаца из Федерације БиХ на спољну границу Српске крију опасне намјере, јер му је стварна намјера да обесмисли реформу полиције која је спроведена и у којој је сачувано Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

"Мектић је највећа штеточина када је ријеч о Републици Српској, јер покушава да полицајци из ФБиХ покривају границу на Дрини и спољне границе Српске, умјесто да позове МУП Републике Српске који је прије два дана понудио своје припаднике. Намјера му је да обесмисли реформу полиције која је спроведена и у којој је сачувано наше министарство", истакао је Шпирић у изјави Срни.

Он је истакао да је ово "најгора прикривена намјера Мектића", те да "мигрантска криза њему и његовим менторима у Сарајеву служи да би остварили идеју о стварању јединствене полиције БиХ".

"Мектић говори и да се не води рачуна о људима који напуштају ове просторе, не само БиХ и Републике Српске, него и региона, а заборавља да је мигрантска криза дубоко везана и за имиграционе процесе са ових простора. Само, он је толико политички глуп и као такав опасан да би схватио узрочно-посљедичну везу између најезде илегалних миграната и имиграционе прилике", додао је Шпирић.

Он је нагласио да "по ко зна који пут Мектић обмањује јавност БиХ када је ријеч о мигрантској кризи и њеним посљедицама".

"Нико у БиХ не зна тачан број илегалних миграната. Нажалост, Мектић не зна ни колико чланова има СДС, партија из које долази, а камоли да зна колико је илегалних миграната", истакао је Шпирић.

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић тврди да још не зна да ли ће полицајци из Федерације БиХ /ФБиХ/ бити распоређени на најугроженије дијелове границе на територији Републике Српске, али да ће они, уколико и буду распоређени, бити подређени Граничној полицији БиХ с циљем спречавања уласка миграната.

"Још не знам да ли ће бити распоређени. Дакле, они неће имати ништа са надлежностима Министарства унутрашњих послова Републике Српске које не могу бити дерогиране", рекао је Мектић на конференцији за новинаре у Бањалуци упитан да прокоментарише чињеницу да је Оперативни штаб за питање миграција у БиХ јуче прихватио понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ.