latinica  ћирилица
17/08/2018 |  14:20 ⇒ 14:21 | Аутор: ТАНЈУГ

У Хрватској опет тензије због Срба, овај пут због ојкања

Због тензија поводом одржавања овогодишњег Фестивала ојкања у Петрињи, два београдска културна друштва отказала долазак у Петрињу.
Бранитељска удружења у Петрињи (фото: portal53.hr) -
Бранитељска удружења у Петрињи (фото: portal53.hr)

Иначе, та традиционална манифестација одржава се 25. августа, а предсједница петрињског пододбора Српског културног друштва Просвјета, организатора Фестивала, каже да је било покушаја ометања и претходна два фестивала, 2015. и 2016.

Након што су неки чланови Координације бранитељских удружења у Петрињи јавно поручили да ојкање није традиција тог града и да манифестација више неће бити одржавана у том граду “док су они живи“, два културна друштва из Београда отказала су наступ.

Ту је информацију за ријечки Нови лист потврдила Марија Вилус, председница петрињског пододбора Просвјете.

Вилус је казала да ће Фестивал ипак бити одржан, а нападе сматра политичком презентацијом и скупљањем политичких поена понајприје Координације, иза које, каже, стоји "истих 14 до 17 људи".

Представници тзв. петрињских бранитеља су раније на конференцији за новинаре рекли да “ојкање није традиција у том граду“, те да “ојкају они који су пуцали по нама“.

Вера Јурчевић, предсједница Клуба жена тог удружења је рекла да "фестивала неће бити док је нас живих". Предложили су да се, умјесто у Хрватском дому у Петрињи, фестивал одржи на другом мјесту, у оближњем Јабуковцу или Блињу.

Иначе, Фестивал финансијски подржава Савјет за националне мањине с 20.000 куна, а покровитељ је Град Петриња.

Подсјетимо, такође због побуне хрватских бранитеља отказан је концерт београдског бенда Бајага и инструктори у Карловцу, а тензије су се дигле и због његовог наступа у Вараждину. Међутим, тамошњи градоначелник је саопштио да Вараждин није Карловац и да ће Бајагиног концерта бити.