latinica  ћирилица
17/08/2018 |  15:35 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Успјешни студенти на пријему код градоначелника Приједора

Данас на пријему код градоначелника Приједора најбољи међу најбољима – математичар Ратко Дарда, информатичар Немања Торбица и рударски инжењер Стефан Усорац.

Ратко Дарда тренутно је на докторским студијама у Паризу након што је основни студиј завршио оцјеном 10. Током средње школе учествовао је на међународним такмичењима на којим је освојио једну сребрну и три бронзане медаље. Имао је и највише наступа од ученика из Босне и Херцеговине у историји.

- Да би се успјело у математици потребно је доста рада, доста вјере у себе, а потребно је и да то неко препозна. Ја сам студирао и у Словенији и у Француској, имао сам подршку и тамо, али посебна је подршка од свог града. Мене је град и раније подржавао, током математичких олимпијада. Сваке године су ми помагали, рекао је Дарда.

Приједор је познат по рударству и рударима. Стефан Усорац је најбољи студент Рударског факултета у Приједору од његовог оснивања 2008. године.

- Драго ми је да сам позван на овај пријем и драго ми је да се вреднује мој досадашњи труд и успјех. У будућности планирам да упишем мастер студије и наравно докторске студије и да се бавим у животу и будућности научно-истраживачким радом, истакао је Усорац.

Немања Торбица је основну школу завршио као ученик генерације, а током средње школе наступио је на великом броју такмичења и освојио бројна прва мјеста. У четвртом разреду постигао је свој највећи успјех – бронзану медаљу из физике на Европској олимпијади у Москви, што је најбољи резултат БиХ у овој години.

- Веома сам се изненадио када сам чуо да сам позван на пријем код градоначелника, рекао је Торбица.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је тројицу талентованих Приједорчана, осим пригодних поклона, наградио са по 500 КМ.