latinica  ћирилица
17/08/2018 |  18:13 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Коалициони партнери безрезервно уз Додика и Цвијановићеву

Кандидати СНСД за члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске, Милорад Додик и Жељка Цвијановић, имају безрезервну подршку својих коалиционих партнера на предстојећим изборима.
Коалиција СНСД-ДНС-СП - Фото: РТРС
Коалиција СНСД-ДНС-СПФото: РТРС

Без обзира на одређена неслагања између ове три партије у појединим локалним срединама, у врховима партија увјеравају да се то неће одразити на републички ниво, односно на подршку кандидатима за двије кључне позиције - предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ.

Замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић каже да ће та странка сигурно испоштовати коалициони споразум и на општим изборима у октобру подржати Додика и Цвијановићеву.

- То су практично сада кандидати ове политичке опције и њихов пораз био би пораз ДНС-а. Зато мислим да ће наши чланови сигурно испоштовати оно што је предсједник странке потписао у коалиционом споразуму - рекао је Чубриловић за Српска инфо.

И у Социјалистичкој партији кажу да Додика и Цвијановићеву не доживљавају као канидидате само СНСД, већ као заједничке кандидате коалиције СНСД-ДНС-СП.

- Подршка Социјалистичке партије нашим кандидатима је недвосмислена. Тачно је да постоје несугласице у одређеним општинама између локалних руководстава СП и СНСД. У сваком случају, ова неслагања око договора и питања на локалном нивоу неће и не могу утицати на подршку Социјалистичке партије нашим заједничким кандидатима за предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ - истакао је портпарол СП Срђан Тодоровић.

У СНСД кажу да апсолутно рачунају на пуну подршку својих коалиционих партнера, уједно подсјећајући да је та коалиција најдуговјечнија у региону.

- И као што смо и до сада са ДНС и СП правили већину, тако ћемо радити и у наредном мандату. Из наше коалиције ће сигурно доћи предсједник Републике, члан Предсједништва из Републике Српске, али и будућа Влада Српске и српска компонента у будућем Савјету министара БиХ. Подсјећања ради, кандидати наше коалиције на прошлим локалним изборима за начелнике и градоначелнике у Републици Српској добили су више од 365.000 гласова. Коалиција је сада дефинитивно још чвршћа и стабилнија и у односу на прошле изборе, због чега рачунамо на много већи број гласова када су у питању појединачни кандидати СНСД, али и коалиције - рекао је портпарол СНСД Радован Ковачевић.

Предсједник Градског одбора ДНС-а у Приједору Миленко Ђаковић потврдио је недавно да коалиција СНСД-ДНС-СП очекује убједљиву побједу на предстојећим парламентарним изборима.

- Све странке ће дати безрезервну подршку заједничким кандидатима за предсједника Републике Српске Жељки Цвијановић и за члана Предсједништа БиХ из Републике Српске Милораду Додику. Вјерујем да ће чланови свих странака послушати своје руководиоце и да ћемо као коалиција поново славити побједу на овим изборима. Ова коалиција је већ дуже вријеме најстабилнија на Балкану и мислим да она треба да настави да води овај народ - нагласио је Ђаковић, подсјећа Српска инфо.

Извор: Српска инфо