latinica  ћирилица
18/08/2018 |  18:55 ⇒ 19/08/2018 | 09:10 | Аутор: РТРС

Мектићеву одлуку осудили и грађани и званичници

Влада је, на ванредној сједници, дала налог МУП-у да не дозволи распоређивање других полицијских агенција на територији Српске. Одлуку министра безбједности БиХ, Драгана Мектића, да прихвати понуду Федералне управе полиције о испомоћи Граничној полицији, на дијеловима границе у Српској, осуђују и грађани и званичници.

Влада је, као неуставне и незаконите, одбацила покушаје Министарства безбједности и институција БиХ да распореде припаднике других полицијских агенција на територији Српске.

Предсједник Српске, Милорад Додик, позвао је одговорне у Федерацији да то не чине, рекао је да имамо заједнички проблем са мигрантима, који морамо заједнички рјешавати, али не злоупотребом.

"Република Српска има свој територијални интегритет, полицијске снаге, Устав, законе и Споразум о сарадњи полицијских агенција. Сваки покушај да и један припадник полиције ФБиХ уђе у Републику Српску, без сагласности Владе и Полиције Републике Српске, биће спријечен силом и то нико не треба да покушава", истакао је Додик.

За потпредсједника Народне скупштине, Ненада Стевандића, одобрење министра безбједности БиХ Драгана Мектића полицији Федерације да уђе у Српску представља још један поступак, којом је Мектић нарушава.

"Мектић је феномен, јер је истовремено изјавио да се број миграната смањује, да се граде нови центри и да треба распоредити полицију Федерације БиХ на граници Републике Српске, што је једно са другим неспојиво, немогуће логички и граматички. Мектић још ништа паметно и корисно није урадио за Републику Српску, него у континуитету ради против ње", рекао је Стевандић.

Бивши министар унутрашњих послова Српске Драгомир Јовичић каже да је недопустиво да нека друга полицијска агенција обавља послове на територији Српске. За тим, каже, нема ни потребе, јер је полиција Српске опремљена и спремна да заштити границу.

"То је једноставно недопустиво, јер шта ако се деси да неки мигрант, не дај Боже, лиши живота неког полицајца из Федерације... Ко ће сносити одговорност, шта ће он уопште на туђем простору?! То би било готово исто, као кад би он отишао да ради у Србију, Хрватску или Црну Гору, гдје није ни мјесна ни стварна надлежност", каже Јовичић.

Ни грађани пограничних градова, Требиња и Бијељине, не виде потребу да их штити било која друга полиција, осим полиције Српске.

Оперативни штаб за питање миграција, који предводи министар безбједности БиХ Драган Мектић, прије два дана прихватио је понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ, тако што ће их распоредити на најугроженије дијелове границе.

Мектић је након тога негирао да ће на тај начин бити нарушена територијална надлежност МУП-а Српске.