latinica  ћирилица
19/08/2018 |  09:16 ⇒ 09:23 | Аутор: ТАНЈУГ

"Дуг, озбиљан и детаљан разговор Путина и Меркелове"

Руски предсједник Владимир Путин и њемачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су три сата у замку Мезеберг, сјеверно од Берлина.
Путин и Меркелова (Фото: rs.sputniknews.com) -
Путин и Меркелова (Фото: rs.sputniknews.com)

- Био је то дуг разговор, веома озбиљан и детаљан - рекао је новинарима послије разговора портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Путин је пренио Меркеловој да је спреман да настави дијалог са њемачким компанијама, навео је Песков.

Путин и канцеларка Меркел су "детаљно разговарали о билатералним односима и са задовољством констатовали да је обим трговинске размјене између двије земље у порасту", преноси Тасс.

Песков је навео да је Путин, током разговора са канцеларком позвао европске земље да активно помогну повратак сиријских избјеглица својим домовима.

- Они су детаљно разговарали о сиријском питању. Путин је указао да се процес повратка избјеглица у Сирију постепено појачава и позвао је европске земље да дају свој допринос да тај процес буде неповратан - казао је Песков.

Додао је да је покренуто и питање политичког рјешења у Сирији.

Уочи разговора, Путин је рекао да ће изградња гасовода Сјеверни ток 2 омогућити Европи да задовољи растућу тражњу за енергентима и да не искључује могућност транзита гаса преко Украјине.

- Заједно са њемачким партнерима радимо на пројекту гасовода Сјеверни ток 2. Његова имплементација ће омогућити унапређење европског гасног транспортног система, диверзификацију рута снабдијевања и смањивање ризика транзита, а, прије свега, задовољење растуће европске тражње за енергентима - казао је Путин.

Нагласио је да је Сјеверни ток 2 "ексклузивно економски пројекат и да не искључује могућност наставка транзита испорука руског гаса преко територије Украјине".