latinica  ћирилица
19/08/2018 |  11:42 ⇒ 15:11 | Аутор: РТРС

Убрзо тендер за изградњу пута Моштаница-Мраковица

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће за десет дана бити расписан тендер за изградњу пута од Моштанице до Мраковице, чија је вриједност 12 милиона КМ.

Додик је присуствовао 23. традиционалној манифестацији Вече ојкаче и народном збору који се одржава код манастира Моштаница, уочи празника Преображења Господњег.

Упоредо са тендером за изградњу пута од Моштанице до Мраковице, биће расписан и тендер за модерницазију пута од Врбашке до Козарске Дубице и до Моштанице, истакао је Додик.

- Вјерујем да ће у наредних 40 дана, колико предвиђа законски оквир за процедуре, да ће бити изабран извођач и да ћемо овдје имати озбиљне радове, а да ћемо наредне године бити у завршној фази изградње тих путева. Када томе додамо да смо у завршној фази договора са једном кинеском компанијом која прихвата концесију за изградњу аутопута Приједор-Нови Град и брзе цесте од Приједора до Дубице, онда видите да ће у наредним годинама ово бити велико инфраструктурно градилиште. Овај крај то заслужује - нагласио је предсједник Српске.

Додик је синоћ присуствовао традиционалној манифестацији Вече ојкаче која је ове године код манастира Моштаница окупила 18 пјевачких група које његују изворну народну пјесму.

Истакавши да овдје редовно долази јер је везан за овај крај, Додик је навео да цијени чињеницу да је манастир Моштаница подигнут у тешким историјским околностима, и да је са српским народом дијелио судбину која га је задесила.

Циљ манифестације је очувати традицију и отргнути од заборава аутентично народно стваралаштво.

Саво Гојић, из ојкачке група Мајке Поткозарја, истиче да је потребно наставити његовати ову врсту народне пјесме и да има младих који је воле.

Милан Дрча, из ојкачке групе Браћа Панић, каже да иду на наступе и да је ово за њих драгоцјен хоби који желе пренијети на младе,.

Код манастира Моштаница окупили су се бројни вјерници и љубитеље изворне народне пјесме, у жељи да се сачува традиција.

Овогодишње Вече ојкаче отворио је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић. Он је истакао да је током година ојкача постала препознатљив поткозарски бренд.

Организатор и покровитељ ове манифестације је општина Козарска Дубица у сарадњи са општинским Центром за информисање и културу.