latinica  ћирилица
19/08/2018 |  15:08 ⇒ 20/08/2018 | 08:30 | Аутор: РТРС

Српска жели независну комисију и истину о догађајима у Сребреници

Република Српска тражи независну комисију, не ону у чији се рад неко мијеша, па био то и Стејт департмент, рекао је предсједник Српске Милорад Додик, коментаришући реаговање америчке админстрације на закључке НСРС.

- Видјели смо то када је Стејт департмент подржавао Педија Ешдауна и када смо допунили комисију под утицајем, која је изнијела низ нетачних података - подсјетио је Додик.

- Све оно што је тачно у претходном извјештају биће интегрални дио новог извјештаја. У раду Комисије ће учествовати стручњаци и неколико њих је већ прихватило да се укључи у рад. Контактиран је и један бивши судија Хашког трибунала који још није озваничио учешће, али је пристао на разговор. Извјештај који направи ова комисија, Република Српска ће прихватити - истакао је Додик.

Он је прокоментарисао да не види разлог за реаговање Стејт департмента и сматра да је једини тај што тамо сједе рецидиви претходне америчке администрације.

Додик каже да у том извјештају није све написано било потпуно истинито, јер је било нетачних података. Подсјећа да је немогуће да постоје имена лица која су страдала 1992. и 1993. године, а уврштена су у списак страдалих од 11. до 19. јула 1995. године, док истовремено није поменута ниједна српска жртва.

Предсједник Српске наглашава да не види разлог зашто се буне они који се залажу за причу о истини, а сад одједном не желе да је виде.

- Уствари, они желе да виде шпекулативну истину, а не цјеловиту - сматра Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је невјероватно да неко из српског народа заговара да полиција ФБиХ уђе на територију Републике Српске.

- То се не може обезбиједити ни на позив Граничне полиције БиХ. Она има своје сегменте управљања и у Уставу пише да на територију ентитета не може доћи ниједна полицијска агенције из другог ентитета, ни бх. нивоа без сагласности. А каква је Мектићева иницијатива имала намјере, најбоље говори да је федерална влада то прихватила и ставила се на распологање. Не треба се играти и изазивати, ни искушавати, Република Српска је одлучна да заштити своју територију - поручио је Додик.