latinica  ћирилица
19/08/2018 |  15:16 | Аутор: СРНА

Владика Григорије: Не видим крај расту и развоју Требиња

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије истакао је на свечаној сједници Скупштине града Требиња, поводом крсне славе овог града и Саборног храма, да се Требиње у посљедње вријеме веома позитивно преобразило, али да не види краја колико оно може да расте и да се развија у будућности.
Требиње: свечана сједница - владика Глигорије - Фото: СРНА
Требиње: свечана сједница - владика ГлигоријеФото: СРНА

Владика Григорије је рекао да је Требиње град у коме је провео више од пола свог досадашњег живота, наводећи да велики пјесник Јован Дучић никада није живио у Требињу, али да је читав свој живот живио за овај град.

"И ја тако мислим да остатак живота нећу дуго живјети у Требињу, али ћу живјети за овај град. И мјесто које сам изабрао да будем у Њемачкој - Дизелдорф, много личи на Требиње, има ријеку, стари град, културу, традицију, историју и пјесника Хајнриха Хајнеа, као што Требиње има свог Дучића", истакао је владика Григорије.

Он је нагласио да су највеће зло управо подјеле. Владика је додао да му је из тог разлога посебно драго што градоначелник Требиња Лука Петровић позива на јединство.

"Јединство не подразумијева да нема разлика међу нама, ни дијалога који је оштар и искрен. Јединство подразумијева љубав која је изнад свега тога и суштински респект, оно на чему смо посљедњих година нарочито радили, схвативши све наше грешке и падове", рекао је владика.

Владика Григорије је истакао да се на сваком кораку види да је дошло до преображаја Требиња, али да, из искуства и историје свијета, сви треба да знају да преображају нема краја.

"Свако застајање и уживање у ономе у чему смо и докле смо стигли било би опасно и могло би да се претвори у пропадање. Зато је важно да се преображавамо из дана у дан, из корака у корак, из сусрета у сусрет", закључио је владика Григорије.