latinica  ћирилица
20/08/2018 |  07:49 ⇒ 07:59 | Аутор: СРНА

"Стриповијетке" отварају 53. Кочићев збор у Бањалуци

Овогодишња манифестација "Кочићев збор" почеће данас у Бањалуци отварањем изложбе приповиједака српског књижевника Петра Кочића у стрипу под називом "Стриповијетке", док ће завршног дана, 26. августа, бити проглашени добитници "Кочићеве награде" и награде "Змијањче".
Парк "Петар Кочић", Бања Лука (Фото:http://aquana.ba/) -
Парк "Петар Кочић", Бања Лука (Фото:http://aquana.ba/)

Организациони одбор 53. "Кочићевог збора", са градоначелником Игором Радојичићем на челу, утврдио је 6. јуна програм манифестације током које ће у Бањалуци гостовати, између осталих, и руски књижевник Захар Прилепин.

Према програму, манифестација ће свечано бити отворена у 20.00 часова у Парку "Петар Кочић" изложбом "Стриповијетке", а у Кампусу Универзитета у Бањалуци биће отворена ликовна колонија, саопштено је из Градске управе.

За уторак, 21. августа, у Парку "Петар Кочић" планирано је "Вече бесједништва" током којег ће наступити студенти из Бањалуке, Бијељине и Источног Сарајева.

У оквиру програма намијењеног најмлађим, у сриједу, 22. августа биће организована радионица веза за дјецу са везиљом Свјетланом Марковић, а истог дана у Парку "Петар Кочић" представиће се домаћи млади писци.

Традиционално, дио програм манифестације "Кочићев збор" биће одржан и у Београду, па ће у четвртак, 23. августа, бити положени вијенци на пишчев гробу у Алеји великана и цвијеће на споменик у Чубурском парку.

Истог дана, у организацији Удружења књижевника Србије биће одржано и књижевно вече, на којем ће угледни српски писци говорити о Кочићевим дјелима.

Истовремено, 23. августа у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске биће одржана радионица стрипа за дјецу, док ће у Парку "Петар Кочић" бити приређено вече сатире.

Програм ће бити настављен у петак, 24. августа, и то у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске промоцијом два зборника, и то "Кочић наш савременик" и "150 година од Српске читаонице до Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске".

У вечерњим часовима тог дана, у Библиотеци ће бити организовано књижевно вече са руским књижевником Захаром Прилепином, а у Парку "Петар Кочић" глумци Народног позоришта и Дјечијег позоришта Републике Српске представиће Кочићева дјела у оквиру програма под називом "Вече драме – Кочић на сцени".

И ове године борбе бикова, које традиционално привлаче бројне посјетиоце, моћи ће да се гледају у два наврата, пошто је предвиђено да буду приређене у суботу и недјељу, 25. и 26. августа, у Стричићима.

Посјетиоци ће у Стричићима 25. августа, имати прилику и да погледају интересантну изложбу домаћих животиња, а тај дан, први пут, биће одржана Међународна бициклистичка трка "Кочићевим стазама" у организацији Бициклистичког клуба "БСК".

Истог дана, градоначелник Радојичић ће у Градској управи организовати пријем за књижевнике и учеснике свечане академије, која ће бити организована 25. августа увече у Банском двору.

Истовремено, у Гомионици ће бити положени вијенци код споменика погинулим борцима, као и спомен-плоче оцу Герасиму. Биће одржан и књижевни час у порти Манастира Гомионица, док ће испред Основне школе у Стричићима бити организован наступ пјевача ојкача.

Централног и, уједно, завршног дана манифестације 26. августа, биће озваничен и добитник овогодишње "Кочићеве награде" и награде "Змијањче", која се додјељује најбољем младом књижевику.

Према овогодишњем правилнику, добитнику "Кочићеве награде" биће уручено 3.000 КМ и пригодна плакета.

Традиционално, 26. августа ће у Стричићима бити организован и богат културно-умјетнички програм, који, између осталог, укључује централну борбу бикова за награду "Јаблан", као и надметање у народним вјештинама и спортовима.

На Кочићевом огњишту у Стричићима биће отворена истоимена музејска поставка која би требало да постане стална.