latinica  ћирилица
20/08/2018 |  11:33 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Конгрес слависта у Београду

У Београду је данас почео 16. Међународни конгрес слависта, који ће до 27. августа окупити више од хиљаду учесника из 43 државе и који је од немјерљивог друштвеног и културног значаја за Србију, истакао је министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић.
Међународни конгрес слависта - Фото: СРНА
Међународни конгрес славистаФото: СРНА

Шарчевић је нагласио и да је овај конгрес, на коме учествују врхунски свјетски слависти из словенских земаља, али и Јапана, Азербејџана, Кине и Индије, прилика да се пошаље заједничка порука о важности очувања славистике.

- Овај скуп је прилика да реафирмишемо најважније области изучавања славистике, да разменимо идеје и знања и учврстимо пријатељства - рекао је он.

Учеснике је, осим Шарчевића, поздравио и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, нагласивши значај конгреса за развој славистике и србистике.

- Ово је велики дан за славистику, велики дан за Србију и за град Београд - рекао је Вукосављевић.

Овогодишњи конгрес је и омаж академику Александру Белићу, некадашњем предсједнику Српске академије наука и умјетности, који је 1939. године спровео припреме за одржавање трећег Конгреса слависта у Београду, који је отказан због Другог свјетског рата.

Конгрес слависта у Београду (Фото: РТРС)

Посебне теме конгреса ће бити 200 година "Српског рјечника" Вука Стефановића Караџића и Вуков значај у славистици, затим Александар Белић у историји славистике, као и завршетак Првог свјетског рата и његов значај за развој славистике.

У Библиотеци града Београда биће изложено око 2.500 наслова најважнијих славистичких издања објављених од претходног конгреса у Минску 2013. године, наводи се у програму конгреса.

У Галерији науке и технике САНУ биће приређена изложба рјечника "Српска лексикографија од Вука до данас" Рајне Драгићевић и Ненада Ивановића, а у холу Филолошког факултета предвиђене су изложбе о Александру Солжењицину, као и о српској књижевности у Великом рату.

Програм конгреса предвиђа 1.674 наступа, а учесници ће учествовати у секцијама, тематским блоковима, округлим столовима и први пут са постер-рефератима.

Организатори скупа су Међународни комитет слависта, Савез славистичких друштава Србије, Филолошки факултет Универзитета у Београду и САНУ, чији је предсједник Владимир Костић, присуствовао отварању.

Скуп се одржава под покровитељством предсједника Србије и града Београда.