latinica  ћирилица
20/08/2018 |  12:28 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Повећана енергетска ефикасност у бијељинским школама

У највећој бијељинској основној школи "Кнез Иво од Семберије", захваљујући донацији Владе Јапана, у току љета је замијењена комплетна спољашња столарија. Уз нове прозоре и врата очекују се значајне уштеде енергената неопходних за гријање школе. Раније је у оквиру пројекта који је финансиран из кредита Свјетске банке повећана енергетска ефикасност бијељинске Гимназије "Филип Вишњић".

Захваљујући донацији Владе Јапана од скоро 70.000 евра, у Основној школи "Кнез Иво од Семберије", коју похађа више од 1.300 ученика, замијењени су сви прозори и врата.

На објекту старом више од четири деценије раније није било озбиљнијег реновирања, па су трошкови гријања били огромни, а учионице хладне.

"Наш највећи проблем је био губитак топлотне енергије, што смо на овај начин сада спријечили, још једном захваљујући донацији Јапанске амбасаде, овај смо пројекат успјели да реализујемо", рекао је директор ОШ "Кнез Иво од Семберије" Раденко Савић.

У оквиру пројекта који се финансира из кредита Свјетске банке повећана је енергетска ефикасност 31. објекта у области образовања и јавног здравства у Српској.

У Гимназији "Филип Вишњић" која је обухваћена овим пројектом вриједним 12,8 милиона долара, процјењују да су трошкови гријања смањени за око 60 одсто.

"Све смо добили ново, столарију, кров, олуке, нову фасаду и нову пећ, то јест, прије смо се гријали на угаљ, сад се гријемо на пелет и могу вам рећи да се већ осјетила огромна разлика", истиче директор Гимназије "Филип Вишњић" Владимир Шавија.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, које је спровело пројекат повећања енергетске ефикасности у школама у Српској најављују наставак ових активности, које би требало да буду финансиране из глобалног Зеленог климатског фонда.