latinica  ћирилица
20/08/2018 |  12:32 | Аутор: СРНА

Иванић и Човић се ограђују од Изетбеговићевог саопштења

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и хрватски Драган Човић саопштили су данас да не дијеле оцјене које је предсједавајући Предсједништва Бакир Изетбеговић изнио у телеграму саучешћа поводом смрти бившег генералног секретара УН Кофија Анана, те осудили овакву злоупотребу функције.
Предсједништво БиХ - Фото: СРНА
Предсједништво БиХФото: СРНА

"Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић не може да иступа у име цијеле институције ако за то нема сагласност друга два члана Предсједништва БиХ, већ искључиво као бошњачки члан Предсједништва", наводе Иванић и Човић у заједничком саопштењу.

Они истичу да Изетбеговић није могао, без претходне консултације, да у име Предсједништва БиХ објави телеграм саучешћа и саопштење које, осим израза саосјећања, дубоко задире у домен неприхватљиве политичке квалификације.

Из Предсједништва БиХ јуче је емитовано саопштење под насловом: "Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић у име Предсједништва БиХ и у своје име упутио телеграм саучешћа породици Кофија Анана".

"Кофи Анан који, према ријечима генералног секретара УН Антонија Гутеса, у много чему симболизију УН, свједочио је и био учесник најтежих пропуста и грешака УН које су довеле до геноцида у Сребреници. Његова људска особина да призна грешку и да се за њу извини олакшала је пут тражења истине за жртве геноцида и њихове породице, која је потврђена пресудама међународних кривичних судова", наведено је у саопштењу Бакира Изетбеговића.