latinica  ћирилица
20/08/2018 |  16:11 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Нова Болница Источно Сарајево примиће прве пацијенте почетком октобра

Министар Богданић разговарао је са руским амбасадором Петром Иванцовим о могућој сарадњи Санкт Петербурга и Републике Српске у области здравства. Ријеч је о набавци фармацеутских производа, лијекова и медицинске опреме. А Нова Болница Источно Сарајево примиће прве пацијенте почетком октобра.

Ресорни министар, који је обишао градилиште, рекао је да је Влада испунила обећање, и да ће након више од 20 година грађани Источног Сарајева коначно добити савремену болницу.

На градилишту нове болнице радници не мирују. Машине раде без престанка. У току су завршни грађевински радови. Све то би требало да буде завршено половином септембра. Тада почиње монтажа медицинске опреме. 

"Мислим да сви они који су учестововали у овом пројекту, од Владе која је обезбједила финансијска средства па до извођача, могу бити поносни на овакав један пројекат који се реализује у кратком временском периоду и гдје ми показујемо да имамо и грађевинску оперативу и способне људе да овакве сложене пројекте изведу на квалитетан начин", поручио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић. 

Само у медицинску опрему уложено је више од 10 милиона марака. Савремена дијагностика, нова лабораторија и операционе сале по европским стандардима, све то пацијентима ће бити на располагању већ почетком октобра. 

"Ми имамо један сасвим солидан кадар, имамо један план како да школујемо нови кадар, имамо план како да примамо младе љекаре и на које специјализације да их шаљемо. Имамо и план људских ресурса, који у овом тренутку стоји сасвим солидно", истакао је директор Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић.

У изградњу је уложено 55 милиона марака. Нова Болница Источно Сарајево требало би да дугорочно пружа савремене медицинске услуге за више од 120.000 становника Сарајевско-романијске регије.