latinica  ћирилица
20/08/2018 |  17:49 | Аутор: СРНА

Кошарац: На универзалан начин приступити процесуирању ратних злочина

Предсједавајући Клуба поосланика СНСД-а у Представничком дому парамента БиХ Сташа Кошарац истакао је да је Сребреница мјесто о коме треба разговарати с обзиром да и данас има много отворених питања у вези са ратним дешавањима у и око ње и нагласио да Реублика Српска жели да се на универзалан начин приступи процесуирању ратних злочина.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Жао ми је што Бошњаци немају ту врсту зрелости да заједно са нама из Републике Српске траже истину о догађајима у и око Сребренице. Српски народ је страдао од 1992. до 1995. године на том подручју, али је очигледно да нико није одговарао на адекватан начин и то код нас производи негативне емоције. Процјене говоре да је близу 3.000 српског становништва, претежно цивила, страдало у Сребреници", нагласио је Кошарац.

Он је додао да Република Српска тражи само истину, док је друга страна навикла на фабриковање нетачних података дијела међународне заједнице и бошњачке политичке елите.

"Оно што је посљедњих дана било видљиво и јасно јесте покушај да се презентује нека прича о 22.000 лица српске националности који се наводно доводе у везу са дешавањима у Сребреници. Тај списак је настао под притиском. Тадашња структура власти, коју је предводио СДС и ПДП, прихватила је такав извјештај комисије и мислим да је то нешто што се мора исправити", оцијенио је Кошарац.

Он је нагласио да је предсједник Републике Српске показао висок степен зрелости да се суочи са том врстом проблема.

"Република Српска не може носити колективну одговорност. Она и њене институције треба да заштите сваког човјека који се налази на таквом лажном списку, а то су управо урадили предсједник Републике и институције Српске кроз дјеловање Народне скупштине и доношењем закључака који су веома значајни за Српску", нагласио је Кошарац.

Он је изразио наду да ће бити довољно капацитета са свих страна како би дошли до коначне истине у и око Сребренице.

"Сваки злочин треба осудити и ту нема дилеме. Република Српска не омаловажава нијдно страдање, већ инсистира да се на универзалан начин приступи процесуирању ратног злочина. Имамо проблем са Хашким трибуналом који је очигледно политички, а оно што додатно забрињава јесте чињеница да имамо потпуно политички мотивисано правосуђе на нивоу БиХ", рекао је Кошарац за Херцег Телевизију.

Он је подсјетио да у Тужилаштву и Суду БиХ, те у истражним одјељењима Сипе ради ратни кадар такозване Републике БиХ, кадар Алије Изетбеговића који је вршио притисак на свједоке да дају лажне исказе.

"Све док Бошњаци не буду скупили једну врсту националне и политичке храбрости да јавно проговоре о злочинима које су чинили Србима нећемо, нажалост, доћи до коначне истине. Али, Република Српска неће одустати од утврђивања истине и користиће све своје капацитете, јер желимо само истину", поручио је Кошарац.

Он је нагласио да Сребреницу треба посматрати као дио Републике Српске, те да је веома важно да се свим политичким представницима бошњачког народа пошаље јасна политичка порука да Сребреницу оставе Српској и да је она развија.

"Недавно сам разговарао са начелником општине Сребреница /Младеном Грујичићем/. Близу 50 милиона марака уложиле су институције Републике Српске за различите инфраструктурне пројекте у Сребреници. То јасно говори какав је однос Српске према тој локалној заједници. Такође, свједоци смо да се у Сребреници одвијају демократски избори, да је по први пут припадник српског народа начелник општине, те да постоји веома добар ниво комуникације између бошњачких и српских представника власти у тој општини", нагласио је Кошарац.

Он је навео да су они то заједништво најбоље показали на примјеру када су и Срби и Бошњаци у локалном парламенту својим потписима дали сагласност за реализацију 28 пројеката за које је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић на донаторској конференцији обећао два милиона КМ, али је та подршка потпуно изостала.

"Оно што је примјетно у Сребреници јесте да Српска даје подршку тим пројектима, док са друге стране имамо потпуно игнорисање Савјета министара", истакао је Кошарац.

Он је изразио жаљење што Савјет министара, предвођен Денисом Звиздићем и Мирком Шаровуићем, није помогао да се у овој општини ријеше нека животна, инфраструктурна питања како би се побољшао квалитет живота у Сребреници.

"Нисам сигуран да ће доћи до њихове реализације, а чак мислим да бошњачка политичка елита кажњава Бошњаке зато што је Грујичић изабран за начелника, а с друге стране видим потпуну немоћ и полтронство дијела људу који долазе из Републике Српске, конкретно мислим на Шаровића, који не смије да инсистира код Звиздића да се питање улагања обећаних средстава ријеши", оцијенио је Кошарац.

Он је рекао и да му је жао грађана Сребренице јер Савјет министара није препознао заједничко дјеловање легитимно изабраних представника бошњачког и српског народа у тој општини.