latinica  ћирилица
20/08/2018 |  18:23 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Око пет стотина жена у Српској сваке године оболи од рака дојке

Око пет стотина жена у Српској сваке године оболи од рака дојке. Од њих, свака десета, након масектомије у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци, буде подвргнута реконструктивној хирургији дојке.

Око пет стотина жена у Српској сваке године оболи од рака дојке. Од њих, свака десета, након масектомије у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци, буде подвргнута реконструктивној хирургији дојке. Захват који је естетски, важан је и за подизање самопоуздања и укупног квалитета живота жена које преживе рак дојке. Успјешно се обавља у највећој здравственој установи у Српској, једној од ријетких у региону, у којој такав захват потпуно покрива Фонд здравственог осигурања.

Шокантна вијест Мирославки Јанковић саопштена је прије 20 година. Сазнање да битку води с раком дојке донијело јој је страх и неизвијесност, а посљедично након масектомије и губитак самопоуздања. 

"Прије 20-ак година у то вријеме, искрено да вам кажем, нисам знала какве космос има планове са мном. Мало шале, али и збиље. Фонда није било ни у причи. Сада је овај моменат много другачији", каже Јанковић.

И заиста јесте, јер већ двије године Мирославка нема физички подсјетник на један од најтежих периода. Реконструктивна операција дојке на Клиници за пластично-реконструктивну хирургију УКЦ-а изводи се успјешно од 2000. године, а од прије десет година у складу с најсавременијим методама. 

"Реконструктивна хиерургија дојке у порпуности је покривена свим трошковима ФЗО-а и све пацијенткиње које се оперишу на Клиници за пластичну хирургију, а обољеле су од карцинома дојке, кад је реконструктивна хирургија дојке у питању имају потпуно бесплатне услуге", рекао је начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију УКЦ Републике Српске Никола Барош.

Задовољство пацијената први је циљ менаџмента увјерава први човјек УКЦ-а. Уз побољшање услова за спасавање живота, кажу, велику пажњу посвећују и побољшању услова за боравак пацијената.

"Ми максималне напоре улажемо да наши пацијенти имају добар третман, добре лијекове, добре услуге и на крају један пријатан однос нашег особља", навео је генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић.

Још успјешнији рад слиједи након пресељења у нове просторије централног медицинског блока УКЦ-а. Усељење у септембру уз ослове за боравак пацијената знатно ће побољшати и услове за рад медицинског особља и значиће, кажу, испуњење њиховог вишегодишњег сна.