latinica  ћирилица
21/08/2018 |  11:57 ⇒ 12:25 | Аутор: СРНА

Мектић: Оперативни штаб одговориће федералној полицији

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић изјавио је данас да ће Оперативни штаб за питање миграција у БиХ одговорити да ли ће прихватити понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ на најугроженијим дијеловима границе на територији Републике Српске, те да ли је то у складу са Уставом и законима.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

"Добили смо понуду Федералне управе полиције која је издвојила додатна средства за ове намјене. Не могу сада да кажем који би евентуално дио границе покривали, јер ћемо им одговор тек упутити", рекао је Мектић новинарима у Бањалуци, иако је Оперативни штаб за питање миграција у БиХ прихватио 16. августа понуду Федералне управе полиције.

Оперативни штаб за питање миграција у БиХ прихватио је 16. августа понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ на најугроженијим дијеловима границе на територији Српске, иако је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач у више наврата поновио да је, осим 80 полицијских службеника МУП-а Српске који су тренутно ангажовани, Министарство спремно да ангажује додатне снаге Полиције Српске на заштити границе у складу са процјенама са терена и на основу званичног захтјева Граничне полиције БиХ.

Мектић је истакао да 80 припадника МУП-а Српске помаже у заштити границе, за шта средства издваја Савјет министара и поновио да је од почетка године у БиХ ушло око 11.000 миграната и да их је сада у земљи од 2.000 до 2.300.

Он сматра да је Влада Републике Српске, како каже, измислила проблем без обзира што "Оперативни штаб за миграције у БиХ није донио никакву одлуку о изласку федералне полиције на границу Српске".

"Када говоримо о причама Лукача о издајницима и борцима, он мора одговорити на питање зашто је наплатио 40.000 КМ за учећше у рату и претрпљену душевну бол", рекао је Мектић.

Он је изнио низ оптужби на рачун министра унутрашњих послова Републике Српске, тврдећи да је "од Владе добио новац да купи стан, а од Министарства за избјеглице и расељена лица за реконструкцију куће његове мајке у Босанском Петровцу".

Коментаришући изјаве потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића на његов рачун, Мектић је рекао да Стевандић мора прво ријешити своје проблеме, па онда да коментарише неког другог.

"Стевандић прво нека да одговор на питање ко је у Бањалуци убио полицијског инспектора Миодрага Шушницу јер се и он доводи у везу са тим убиством и нека одговори ко је са црвеним комбијем пљачкао грађане Бањалуке за вријеме рата јер се и са тим он доводи у везу", закључио је Мектић.