latinica  ћирилица
21/08/2018 |  12:43 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Удружење књижевника да има адекватан статус у друштву

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић нагласио је значај дјеловања Удружења књижевника Српске, којем је неопходно обезбиједити адекватан статус у друштву да би на прави начин допринијело развоју културе.
Недељко Чубриловић и књижевници - Фото: РТРС
Недељко Чубриловић и књижевнициФото: РТРС

Чубриловић је, након састанка са представницима овог удружења, рекао да подршка култури једног народа треба да се огледа у свим сегментима, а један од начина је подршка Удружењу књижевника.

"Књижевници су хроничари једног времена, и народ који нема такву врсту подршке тешко да може да говори да његује своју традицију и историју. Надам се да ће власт, која год буде у Републици Српској, имати разумијевања за њихов рад и адекватно их подржати", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Он је изразио наду да ће Удружење успјешно организовати предстојеће међународне књижевне сусрете, те да у будућем раду неће имати проблема као у претходном периоду.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић изразио је задовољство због исказане подршке раду Удружења захваљујући којој ће оно моћи дати пун допринос развоју културе и књижевне ријечи у Српској.

Он је навео да је најзначајнија подршка одржавању Међународних књижевних сусрета у Бањалуци од 13. до 17. септембра, у вријеме када се одржава Сајам књиге, што ће допринијети промовисању у свијету ове манифестације.

"Том приликом ћемо у нашем граду угостити око 15 писаца из Америке, Шпаније, Француске, Обале Слоноваче, Русије, Бугарске, Словеније и других земаља региона, те ће наши писци у контакту са свјетски значајним писцима промовисати наше издаваче", рекао је Бјелошевић.

Он је навео да је са Чубриловићем разговарао о многим питањима значајним за Удружење, које ће захваљујући исказаној подршци увјерити све да у Републици Српској постоје изузетно значајни писци.

Бјелошевић је истакао и да је Удружење књижевника Српске захваљујући бањалучкој Градској управи коначно добило нове просторије у центру Бањалуке, што ће им олакшати рад и реализацију бројних пројеката које имају у плану.

Он је рекао да Удружење књижевника Српске има око 178 чланова, а након овогодишњег пријема нових чланова биће их око 200.