latinica  ћирилица
21/08/2018 |  16:18 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

У Оштрој Луци досад највећа акција деминирања

У општини Оштра Лука у току је тренутно највећа акција деминирања на подручју Републике Српске. Минирано подручје обухвата око 2,6 километара метара квадратних.

Надлежни кажу да је ситуација на подручју под минама веома тешка због брдовитог терена и непостајање прецизних евиденција минирања, јер је мине поставила тзв. Армија БиХ. У деминирању помажу и посебно обучени пси.

Игор Шумар, тренер-водич паса у Републичкој управи цивилне заштите, истиче да за један дан очисте од мина око 800 квадрата терена.

Управа Цивилне заштите Републике Српске ангажовала је 35 деминера и два пса на деминирању у Оштрој Луци, а користи и неке нове методе.

Драган Кос, помоћник директора Републичке управе цивилне заштите за деминирање истиче да је подручје Оштре Луке погодно за укључивање свих деминерских техника, а то је мануело деминирање, прегирање, претрага псима и машинска претрага.

Директор Републичке управа Цивилне заштите Миле Међед је нагласио да ће се на овом подручју први пут употријебити нови систем деминирања 'ленд рилис', који ће, нада се, бити много ефикаснији.

Највећи дио минираног подручја је у власништву Шума Републике Српске.

Саша Бурсаћ, директор Шумског газдниства Приједор истиче да су радници овог предузећа имали пуно проблема са минама на терену. Додаје да данас на овом подручју има преко 620 хектара минираног шумског терена што им, како каже, задаје велике проблеме у редовној експлоатацији шуме.

"Страхујемо сваки дан око тога, било је нежељаних догађаја са најстрашнијим исходима", истиче Бурсаћ.

У сарадњи са Хеликоптерским сервисом Републике Српске, на локацији деминирања одржана и обука евукације повријеђених у летјелице.

Радови у Оштрој Луци почели су у јуну и до сада су деминирана око 0,4 километра квадратна. Надлежни кажу да је тешко процијенити када би деминирање могло бити завршено због тешког терена и великог броја разних врста мина.