latinica  ћирилица
21/08/2018 |  17:40 ⇒ 22/08/2018 | 11:11 | Аутор: РТРС

Вукови са Вучијака одговорили Мектићу

Министар безбједности БиХ Драган Мектић и данас се обрушио на бројне институције Републике Српске. Владу је оптужио да је измислила одлуку о уласку Федералне полиције на територију Републике Српске. Мектић је, између осталог, изјавио и да ужива велики углед у ратној јединици "Вукови са Вучијака", која је, наводно спремна да послуша његов позив на протесте против власти. За кратко вријеме, његове тврдње су демантоване из Удружења елитне ратне јединице из Прњавора, и са интернет-странице Савјета министара. Реаговали су и бројни прозвани појединици.

Драган Мектић тврди да не постоји ниједан аргумент да је желио дати сагласност Федералној полицији да уђе на територију Српске. Каже да је само изнио приједлог Федералне Владе да њена полиција на цијелој територији БиХ помогне рјешавању мигрантске кризе.

"Моја је била обавеза да то изнесем на састанку Оперативног штаба и ја сам то урадио. Никакву одлуку нисмо донијели на том састанку", изјавио је Мектић.

Министра Мектића демантује информација објављена на сајту Министарства којим руководи. Тамо је још прије шест дана написано да је Оперативни штаб прихватио одлуку о уласку Федералне полиције у подручја Републике Српске. Мектић се и овај пут обрушио на критичаре свог дјеловања. Тврди да је само због жеље актуелне власти да га политички елиминише, почела истрага против 10-ак његових ратних сабораца из Прњавора.

"Највећи број ових окаљаних момака што се сад процесуира је из најелитније јединице `Вукови са Вучијака`. Ја вам поручујем да ћемо се организовати и ту јединицу довести овде на Трг Давида Драгичевића и ту ћемо поново протесовати", категоричан је био Мектић.

Међутим, Славиша Миланковић, предсједник Удружења "Вукови са Вучијака" истиче да је изјава министра Мектића непоштена и лажна.

"Он нема овлаштење да говори о `Вуковима са Вучијака`. Само један човјек је могао да покрене `Вукове` а то је био њихов командант Вељко Миланковић", додаје Миланковић.

Миланковић је поновио став “Вукова са Вучијака” и братских ветеранских удружења да су спремни да, евентуално, буду испомоћ у заштити граница Републике Српске. Да би се у том случају ставили на располагање министру полиције Републике Српске Драгану Лукачу. А, управо су Лукач и његова породица поново били мета Мектићевих напада, због како је рекао, финансијске добити остварене од Републике Српске.

Само 10-ак минута након конференције, на мјесту на којем је прозван, појавио се Ненад Стевандић. Није прећутао Мектићеве оптужбе да је, наводно, умијешан у ликвидацију полицијског инспектора Миодрага Шушнице. Стевандић је поновио да постоји правосудна пресуда у овом случају у којем није ни саслушан.

"То што је Мектић неке изјаве из истраге извадио и чита, изјаве које нису ни верификоване ни судски прихваћене, и што их користи само да би мене упрљао, то је знак да је човјек у политичком растројству. Нема ни културе ни перцепције за то што као министар може, шта не. Права је срамота да је овакав човјек министар.", рекао је Стевандић.

Реаговао је и ратни полицијски генерал Томислав Ковач. Мектић га је довео у везу са криминалним радњама у Сарајеву и Брчком. Између осталог, оптужен је и да не говори истину када се хвали спактакуларним хапшењем Вите Жепинића. Ковач је одбацио све ове тврдње и узвратио контраооптужбом.

"Ухапсио сам Виту Жепинића, ухапсио сам Владимира Среброва... Да сам на мјесту министра полиције ухапсио бих и тебе /Мектића/ због антиустваног дјеловања. Неће ти ово српски народ никад опростити, ове нападе на институције Републике Српске, изјавио је Ковач.

Док Мектић говори да се свим силама бори за Републику Српску без криминала, Ковач и Стевандић имају другачије виђење. Оцјењују да је циљ Мектићевих иступа на учесталим конферецијама за медије жеља да се, како кажу, додвори Бакиру Изетбеговићу и заједничким иностраним покровитељима.