latinica  ћирилица
21/08/2018 |  19:16 ⇒ 22/08/2018 | 11:11 | Аутор: РТРС

Реаговања на изјаву Бранислава Бореновића

Републичке институције не крију ниједну информацију у вези са страдањем Давида Драгичевића, а Република Српска је учинила све, у складу са својим капацитетима, да се дође до истине, рекао је предсједник Републике Милорад Додик, одговарајући на питање новинара - ко је убио Давида Драгичевића. То питање, каже, треба поставити тужиоцу, а не институцији предсједника. Додик је истакао да су републичке институције спремне да распишу и новчану награду, за оне који о страдању Давида Драгичевића доставе релевантне информације.

Одговор на питање ,"ко је убио Давида Драгичевића?" треба тражити од тужиоца, а не од предсједника Републике, Владе, па ни полиције, иако је укључена у овај предмет, рекао је предсједник Милорад Додик. Иако многи покушавају да повежу то на тај начин, Република Српска је учинила све у складу са својим капацитетима, рекао је Додик подсјећајући и на одржану сједницу Народне скупштине. Најавио је и награду за оне који доставе информацију о страдању Давида Драгичевића, ако ће то помоћи рјешавању случаја.

"Нисмо још донијели ту одлуку, али смо спремни да се да и 500 хиљада марака за сваку релевантну информацију, јер ми немамо шта да кријемо. Али ако ви сматрате да то треба, ми смо спремни да то и урадимо", нагласио је Додик.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, гостујући на једној од регионалних телевизија, изјавио је да од случаја Драгичевић зависи судбина Републике Српске, те да ће нови министар моћи то да ријеши.

Ова изјава изазвала је бројне реакције. СНСД-ов Сташа Кошарац сматра да ,"Савез за поразе", како их назива, наставља са политичком злоупотребом случаја Драгичевић.

"Изјаве Бранислава Бореновића потврђује да постоји план да се непосредно, уочи избора, овај случај искористи за изазивање хаоса и немира, као и напада на институиције Републике Српске. Они знају да губе изборе и да у стварању хаоса виде једину шансу да опстану на политичкој сцени", додао је Кошарац.

Послије онакве Бореновићеве изјаве, нико више нема разлога да сумња да су догађаји на Тргу Крајине у Бањалуци очигледан политички пројекат, поручују из Удружења "Ветерани Републике Српске".

"Послије овакве изјаве господина Бореновића Република Српска, као озбиљан институционални ентитет, не смије више да се брука и мора наћи одговор на ове догађаје. Ниједан појединац не може бити важнији од Републике, јер од ње није био важнији ниједан погинули борац Војске Републике Српске", изјавио је предсједник овог удружења Душко Вукотић.

Одговор на Бореновићеву изјаву стигао је и од Милана Мандића, предсједника Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије.

"Што се не запита Бореновић од чега зависи постојање такозване БиХ која је настала на геноциду над мојим народом и мојом породицом. БиХ, у којој Бореновић учествује у власти са својом партијом, јесте геноцидна творевина коју треба што прије укинути, те одвојити Републику Српску да будемо коначно своји на своме и да грађани Српске слободно живе", рекао је Мандић.

Да је случај Драгичевић одавно попримио политичке конотације, те да гa појединци злоупотребљавају правећи краткорочни политички профит, сматра и предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина.

"Народ треба да препозна када је доста политичког хипнотисања и нико, без обзира на функцију коју обавља, не смије бити изнад Републике Српске и народа", закључио је Парађина.