latinica  ћирилица
26/08/2018 |  11:44 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

У Требињу завршени 22. Сусрети младих

У Требињу су завршени 22. Сусрети младих. У пројекту је учествовало око 250 учесника, организатора и гостију из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе и Русије. Организатори су били Омладински савјет Републике Српске, Министарство породице, омладине и спорта у Влади Српске и град Требиње.

Промоција омладинског рада и омладинског активизма био је један од важнијих циљева а нове идеје чију реализацију можемо да очекујемо ускоро, круна су овогодишњег Сусрета младих .

"Једна од идеја коју бисмо требали реализовати јесте Омладинска банка, пошто источна Херцеговина има проблем са омладинским банкама, јер на нашим просторима једина омладинска банка постоји у Источној Илиџи, па када радимо неке пројекте морамо да отворимо банку. Пошто нам је Источна Илиџа далеко у већини случајева тај новац пропадне", рекао је Игор Стевић из Омладинске организације "Талас 059" Невесиње.

"Многи од њих одлазе заиста мотивисани у своје локалне заједнице да покрећу омладинске организације и да покрећу неке локалне активности које су занимљиве. Оно што је битно да су неки од њих већ добили подршку Омладинског савјета као кровне организације основали своју организацију, били активни чланови и мотивисали друге", истакла је предсједница Омладинског савјета Републике Српске Данијела Топић.

Током петодневног дружења организоване су едукативне радионице, културни и други садржаји. Ово је била прилика да размјењују искуства и уче на који начин и они могу да допринесу развоју заједнице. 

"Ми много очекујемо од младих, али мислим да млади имају право да пуно очекују и од нас који доносимо одлуке и који смо одговорни да им стекнемо услове за њихов бољитак у срединама у којима живе. И мислим да су ови Сусрети добар примјер како се одговорна власт брину о њима и овим путем бих се захвалио и градској власти али и Министарству породице омладине и спорта", изјавио је Ђуро Млануша из Регионалне канцеларије за сарадњу младих.

Сусрети младих су традиционална омладинска манифестација која се сваке године одржава крајем љета на једној од локација у Републици Српској. Шести пут су у Требињу. 

"Постоји једна изрека - оно што је лијепо треба наставити, тим који добија не треба мијењати, тако да нам је задовољство да овдје борави млади из свих крајева Српске. То доприносу заједништву које нам је увијек и сада било потребно, тако да ћемо сигурно наставити. Млади су одушевљеи Требињем, сазнали су о нашем граду много, они су презадовољни, као и ми", нагласио је начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Требиње Зоран Малешевић.

Иако су свечано затворени за учеснике су сусрети тек почели, јер слиједи међусобна сарадња, заједничко унапређење вјештина и знања како би учинили корак даље и унаприједили своје локалне заједнице