latinica  ћирилица
26/08/2018 |  17:52 | Аутор: СРНА

Требиње: За ученике из руралних подручја мјесечно и до 125 КМ

Град Требиње ће од нове школске године помагати 142 ученика који живе у руралном подручју, без обзира на то да ли су им родитељи запослени и да ли школу похађају у граду или селу.
Лука Петровић - Фото: СРНА
Лука ПетровићФото: СРНА

Градоначелника Требиња Лука Петровић рекао је за Срну да се овај програм показао као веома успјешан током прошле школске године, када је накнаду на мјесечном нивоу добијало 149 ученика.

"Дјеца чији су родитељи запослени имаће мјесечну накнаду од 50 КМ, у породицама гдје ради један родитељ 75 КМ, а тамо гдје не раде оба родитеља мјесечо ће примати по 125 КМ", појаснио је Петровић, који је и иницијатор овог програма.

Он је рекао да овим програмом град покушава да задржи дјецу у руралним подручјима, гдје се њихови родитељи најчешће баве пољопривредном или сточарством и тако обезбјеђују егзистенцију цијелом домаћинству.

Ученици ће накнаду добијати током девет мјесеци.

У Требињу дјелују четири подручне школе и то у Петровом пољу, Ластви, Дражин Долу и Љубомиру.

Директор Основне школе "Јован Јовановић Змај" Дарко Јегдић рекао је да ће у подручном одјељењу ове установе у Ластви наставу од септембра похађати 45 ђака, док ће у Дражин Долу бити 11, а у Љубомиру девет ученика.

"Ово родитељима много значи. Људи се боре на селу да породици обезбиједе нормалне услове за живот и за њих је свака помоћ добродошла. Један родитељ ми је рекао да ће ову накнаду што добије од града искористити да дјецу упише на неки спорт, курс страног језика или фолклор", рекао је Јегдић.

Подручну школу у Петровом пољу, која дјелује при Основној школи "Вук Караџић", од септембра ће похађати 59 ученика.

Ова накнада је по први пут уведена прошле школске године и јединствена је међу локалним заједницама у Републици Српској.