latinica  ћирилица
27/08/2018 |  20:25 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Хладније вријеме проблем за мигранте у УСК!

Мигранти и даље пристижу у Унско-сански кантон, а надлежне и локално становништво посебно брине долазак хладнијег времена. У бихаћком Ђачком дому, који је и један од највећих прихватних центара, ускоро почињу припреме за збрињавање миграната током зиме. Провале у куће и сукоби међу мигрантима и даље су проблем.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Према евиденцији Кантоналног МУП-а, од почетка године легитимисано је око 5.800 мигранта, а процјена је да их се на подручју кантона тренутно налази између 3.500 и 4.000.

Највећи број, њих око 1.000, налази се у бихаћком Ђачком дому. Готово сви имају исти циљ – домоћи се земаља Западне Европе.

Надлежни највише страхују од зиме која долази. Због тога, убрзано се ради на припремању Ђачког дома за боравак миграната у зимским условима.

"Ми припремамо убрзо реконструкцију крова, мале реконструкције у унутрашњости, и велику реконструкцију која ће подразумијевати припрему за зиму", појашњава Амира Хаџимехмедовић из Међународне организације за миграције.

А провале миграната у стамбене објекте и даље су свакодневица, нарочито у селима око Бихаћа.

Своје право лице мигрантска криза је показала и у бихаћком пограничном викенд-насељу Заваље. Од око 20 викендица, готово да и нема оне која није проваљена и остављена у нереду.

Непосредна близина Пљешевице, и границе са Хрватском одредила је судбину овог села, кроз које дневно прође и преко 100 избјеглица. А долазак хладног времена управо је оно што највише брине локално становништво.

Из МУП-а Унско-санског кантона истичу да је безбједносна ситуација под контролом.

Сукоба миграната с локалним становништвом није било. Међутим, међусобни сукоби су чести. У три наврата претресани су објеката које мигранти користе.

"У склопу ових активности које су проводили полицијски службеници пронађена је већа количина хладног оружја, боксера, пајсера, и одређена количина опојне дроге канабис сатива", рекла је Снежана Галић, портпаролка МУП-а УСК-а.

Мигранти склони кривичним дјелима, у сарадњи са Службом за послове са странцима, премјештају се у мигрантски центар у Источном Сарајеву, а на терену је свакодневно повећан број полицајаца, истичу из кантоналног МУП-а.