latinica  ћирилица
27/08/2018 |  20:34 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Фоча нови центар за операцију деформитета костију лица и вилице

Из Универзитетске болнице у Фочи добре вијести – сви пацијенти који пате од деформитета костију лица и вилице више неће морати на операцију у Београд. Хирурзи, истичу, уз функционални, значај је и у естетском изгледу лица. Неки, након операције, морају мијењати форографију у личној карти и пасошу.
Болница у Фочи - Фото: РТРС
Болница у ФочиФото: РТРС

Деветнаестогодишња Фочанка Жељана Тодоровић ријешила се муке. Урођени деформитет доње вилице отежавао јој је живот. Полако се привикава на нормално функционисање вилица.

Пацијентима је за лијечење и операцију потребна упутница породичног љекара. Фочански тим сложен захват је извео уз консултације са еминентним максилофацијалним хирургом Небојшом Јовићем. Захтјевне су и припреме које трају више година.

"Операција се ради тако што се поломи горња и доња вилица и онда се све уклапа на начин да се уради правилан загрижај горње и доње вилице", појашњава Небојша Јовић, професор максилофацијалне хирургије ВМА у Београду.

"Захват се ради интраоралним приступом. Све се врши кроз усну шупљину, нема резова споља, не виде се ожиљци, само је хирурзима комплекснији начин рада", наглашава Мирослав Обреновић, начелник Одјељења максилофацијалне и оралне хирургије Универзитетске болнице Фоча.

Из ове болнице за пацијенте од сепембра најављују велико поспремање старе опреме и инсталирање нове.

"Свакако ради се о набавци свих дијагностичких и терапијских апарата за лијечење, и три нове операционе сале", каже Радмил Марић, директор Универзитетске болнице Фоча.

Новац за унутрашње опремање од 15 милиона КМ обезбиједила је Влада Републике Српске.