latinica  ћирилица
28/08/2018 |  12:53 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Од почетка године пријављено око 11.000 илегалних миграната

Служби за послове са странцима БиХ су од почетка године до 13. августа пријављена 10.694 илегална мигранта, наводи се у Информацији о стању у области миграција у БиХ у вези с повећаним приливом миграната у БиХ Министарства безбједности, која је на дневном реду сутрашње сједнице Савјета министара БиХ.
Мигранти у БиХ - Фото: РТРС
Мигранти у БиХФото: РТРС

У овој информацији од 14. августа истиче се да су намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ у истом периоду исказала 9.892 лица, док је 800 поднијело захтјев за азил.

Највећи број миграната долази из Пакистана /3.616/, Сирије /1.662/, Ирана /1.372/, Авганистана /1.167/ и Ирака /902/.

Од 20. јула до 13. августа Служби за послове са странцима пријављена су 1.763 илегална мигранта.

Намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ у истом периоду исказало је 1.665 лица, док је 109 поднијело захтјев за азил.

У Информацији се наводи да знатан број страних држављана још борави на отвореним јавним површинама и објектима неусловним за становање тако да су се појавили и хуманитарни и безбједносни проблеми у овој области.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић је 9. августа донио одлуку о пружању подршке Граничној полицији БиХ од Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ у обављању послова граничне контроле.

На пословима надзора границе БиХ, заједно са полицијским службеницима Граничне полиције БиХ у зони одговорности Теренске канцеларије Сјевероисток у Бијељини, од 13. августа је на 30 дана ангажовано и 10 полицијских службеника Сипе и 20 полицијских службеника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

У Извјештају се наводи да је у току ангажман 75 припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, у складу са Законом о Граничној полицији БиХ и споразумом између Граничне полиције и МУП-а Републике Српске о ангажману припадника полиције Републике Српске на асистенцији Граничној полицији.