latinica  ћирилица
29/08/2018 |  18:49 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Мигранти све мање тема бх. институција?

Према подацима Савјета министара, у БиХ је од почетка године ушло 12.000 илегалних миграната.

Министар безбједности Драган Мектић још јуче је тврдио да је од 11.000, девет хиљада већ напустило БиХ. Колико је нерегистрованих, за Савјет министара је ирелевантно, мада се свакодневно могу срести у околини сарајевког жељезничко аутобуског чворишта.

Већ мјесецима се смјењују групе, углавном младића, који се не без разлога, окупљају надомак сарајевског аутобуско - жељезничког чворишта. Данас смо срели Сиријце, Авганистанце, Тунишане. Поједини тврде да су ту и по седмицу дана, али да нису регистровани.

Мухамед из Авганистана каже да није дао папире полицији, али да ће то урадити и онда иде у камп.

Али из Туниса истиче да спавају било гдје.

"Нађемо добро мјесто и спавамо, али немамо неко посебно мјесто да преспавамо", наводи Али.

Храну им доносе грађани и угоститељи. Многи питају до када ће их сретати по Сарајеву.

"Више народ чини него држава, од државе нема ништа. БиХ нема здраве политичке снаге да омогући живот нама грађанима, да би у тој позицији могли помоћи другима", коментаришу суграђани.

Многи мигранти зимоваће у БиХ, а међу четири локације које се адаптирају за њихов боравак, ипак није повратничко село Липе код Петровца.

Тврдњу да је већина већ отишла, у бх. институцијама нисмо могли провјерити, али за министра безбједности Драгана Мектића то више и није тема.

"Нема основа више, мигрантска криза и не помиње се. 11.000 миграната ушло је у БиХ. Сад их има двије хиљаде. Девет хиљада је изашло, шта хоћемо ми", навео је Мектић.

Гдје је нестало девет хиљада миграната. Тешко је повјеровати да су прешли хрватску границу, или да су враћени.

"Хоћу отворено да кажем да ми се чини да би политика Сарајева вољела ову мигрантску кризу да развија од џамије до џамије и да им смјештаји буду таквог капацитета да утичу на демографску слику у БиХ", наводи Сташа Кошарац, шеф Клуба СНСД-а у ПД БиХ.

Али то за бх. институције, и њихове званичнике, како неки од њих кажу, више није тема.