latinica  ћирилица
30/08/2018 |  14:46 | Аутор: СРНА

Све већи број дјеце укључен у предшколско образовање

Помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић Ћућић изјавила је Срни да је Програм припреме за дјецу пред полазак у школу испунио очекивања, због чега је Влада Српске ове године издвојила 335.196 КМ, што је до сада највећи износ.
Школа - Старчевица - Фото: РТРС
Школа - СтарчевицаФото: РТРС

"Значај програма је у све већем броју дјеце која су укључена у предшколско образовање. Очекујемо да ефекти програма буду видљиви кроз цијело школовање, да би учитељи много лакше радили са дјецом", рекла је Ћућићева.

Она је након састанка Актива директора предшколских установа Републике Српске у Челинцу на којем је, између осталог, разматрана анализа рада у предшколским установама у вези са реализацијом програма припреме дјеце, изразила задовољство спремношћу вртића за почетак нове радне године.

"Не можемо да не будемо задовољни када имамо у виду да смо 2008. године имали од пет до седам процената укључености дјеце у предшколско васпитање и образовање, а данас смо достигли ниво од 20 одсто. Радићемо и даље на томе, да бисмо до 2021. године, као што је и предвиђено нашом стратегијом, имали 30 одсто дјеце укључене у вртиће", нагласила је Ћућићева.

Према њеним ријечима, стигле су веома позитивне реакције из свих локалних заједница гдје се програм спроводи.

"Програм је спроведен у 39 предшколских установа и 72 основне школе у 55 општина широм Српске. Укључен је био рекордан број дјеце, укупно 4.786, што је скоро 50 одсто од укупног броја дјеце предшколског узраста у Српској. Наша жеља је да дјеца изграде позитиван однос према школи и процесу учења. Позивамо све родитеље да охрабре дјецу, обезбиједе адекватну социјалну подршку", рекла је Ћућићева.

Она је истакла да Влада сваке године издваја све значајнија средства, управо због добрих резултата програма.

Ћућићева је подсјетила да је од 2011. године, од када се програм спроводи, Влада Српске за његово спровођење обезбиједила 2.218.246 КМ и да је кроз програм прошло 28.494 дјеце, укључених у 1.210 васпитних група.