latinica  ћирилица
31/08/2018 |  11:20 | Аутор: СРНА

Подршка Владе за важне пројекте у Невесињу

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да ће Влада Републике Српске наставити да даје подршку општини Невесиње да се развија и да људи остају живјети на овом подручју, те најавио реализацију неколико важних пројеката.
Невесиње - Фото: РТРС
НевесињеФото: РТРС

Ђокић је нагласио да ће Влада наставити да помаже развојне пројекте, међу којима је најважнији пројекат "Горњи хоризонти".

Он је нагласио да је од највећег интереса за Владу Републике Српске да се наставе радови на Хидроелектрани "Дабар", што ће бити од изузетног значаја за цијелу Херцеговину и систем "Електропривреде Републике Српске".

"Након ХЕ `Дабар` наш је план да наставимо са `Горњим Хоризонтима` и изградњом ХЕ `Невесиње` и ХЕ `Билећа` чиме би `Горњи хоризонти` били заокружени, а након тога би се могло приступити изградњи ХЕ `Дубровник два`. Надамо се да ће Хрватска промијенити однос према овом пројекту", рекао је Ђокић новинарима у Невесињу.

Он је додао да је на састанку разговарано и о другим енергетским пројектима, међу којима о изградњи вјетропаркова "Трусина" и "Гребак".

"Постоји иницијатива коју је поднијела једна компанија за вјетропарк `Гребак` и ми ћемо ускоро расписати јавни позив да би заинтересовани могли да конкуришу. То ће бити значајни пројекти јер ћемо имати нове количине енергије, али и значајне накнаде у буџету општине Невесиње које ће омогућити инвестирање у локални развој", изјавио је Ђокић.

Он је рекао и да постоји интерес одређених партнера да активирају капацитет у пуном обиму у фабрици "Соко фусол".

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је с Ђокићем разговарано о енергетским пројектима, односно изградњи ХЕ "Дабар", која је најзначанији пројекат на подручју ове општине.

"Изградња хидротунела дошла је на завидан ниво. Сви радови иду по плану и завршетак се очекује до 2020. У току су тендери за извођача радова на ХЕ `Пошћење`. Влада Републике Српске даје пуну подршку изградњи ХЕ `Дабар` и `Горњих хоризоната`", додао је Авдаловић.

Он је нагласио да ће овај пројекат донијети вишеструку корист и општини Невесиње и Републици Српској.

Авдаловић је нагласио да је интерес општине Невесиње да вјетропаркови "Трусина" и "Гребак" буду изграђени да људи добију посао, а општина накнаде.