latinica  ћирилица
02/09/2018 |  12:34 | Аутор: СРНА

У школе у Србији полази 344 дјеце миграната

У Србији је ове школске године уписано 344 дјеце миграната који ће наставу похађати у 33 школе.
Мигранти дјеца (фото: www.slobodnarijec.me) -
Мигранти дјеца (фото: www.slobodnarijec.me)

У школу полазе дјеца мигранати смјештена у центрима за азил и прихватним центрима којима управља Комесаријат за избјеглице и миграције Србије. Сва та дјеца прошла су обавезан систематски преглед, саопштено је из Комесаријата за избјеглице и миграције.

Међу дјецом мигрантима која полазе у школу има и 27 малољетника без пратње о којима посебну бригу воде надлежни центри за социјални рад.

Школе које примају дјецу мигранте налазе се у јединицама локалне самоуправе у којима су смјештени и центри за азил и прихватни центри.

Наставници у тим школама прошли су обуку и упознати су са Стручним упутством за укључивање ученика избјеглица/тражилаца азила у систем образовања и васпитања које је припремило Министарство просвјете, науке и технолошког развоја.

У сарадњи са Министарством од ове године ће 33 малишана бити укључено и у обавезно предшколско образовање које ће се одржавати у просторијама подручних школа, а понегдје и у предшколским установама.

Србија је једна од ријетких земаља која је у свој образовни систем успјешно укључила дјецу мигранте, због чега јој међународна заједница, прије свега ЕУ, одаје признање.

Фондација "Цу чи" поклониће свим ђацима мигрантима, смјештеним у центрима за азил и прихватним центрима, ранчеве за књиге, свеске и школски прибор.

У пет сталних центара за азил и 10 прихватних центара укупно се налази 3.360 миграната већином из Авганистана, Пакистана, Ирана, Ирака и Сирије.