latinica  ћирилица
09/09/2018 |  10:53 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Лукач: Улагање у МУП је улагање у будућност и безбједност грађана Српске

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да су реорганизација Министарства унутрашњих послова, која је почела прије четири године, као и улагање значајних средстава у модернизацију, опремање, обуку и школовање припадника овог министарства дали значајне резултате, што потврђује и Извјештај о раду за прошлу годину који је најбољи од када постоји МУП Српске.
Драган Лукач (Фото: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Драган Лукач (Фото: Dejan Božić/RAS Srbija)

Лукач је у интервјуу Срни нагласио да је његовим доласком на чело МУП-а почела реконструкција и реорганизација Министарства, формиране су нове управе које раније никада нису постојале, као што је Управа за борбу против тероризма, за полицијску подршку, за пратњу и обезбјеђење личности и Управа за организовани криминалитет, а које су значајно допринијеле да МУП буде боље организован и да се постижу бољи резултати на терену.

"Значајна промјена је и преименовање центара јавне безбједности, који су још пријератна заоставштина, у полицијске управе и формирање нових у Градишци, Фочи и Мркоњић Граду. Сада на терену имамо десет полицијских управа чије формирање је утицало на бољу контролу терена и сагледавање свеукупне ситуације", истакао је министар Лукач.

Он је оцијенио да се оваквом реорганизацијом МУП-а дошло до много бољих резултата што показује и Извјештај о раду за прошлу годину који је био најбољи од када постоји МУП Републике Српске.

"У протекле четири године, од када сам на челу МУП-а Републике Српске, имамо узлазни тренд и све боље резултате у борби против организованог криминалитета и извршења најтежих кривичних дјела попут разбојништава, тешке крађе и крађе. Ако посматрамо период 2015.-2018. година број извршења кривичног дјела разбојништво смањено је за 30 одсто, тешка крађа биљежи пад од чак 45 одсто, као и крађа, чије је извршење, такође, у великој силазној линији", навео је Лукач.

Према његовим ријечима, и расвијетљеност најтежих кривичних дјела иде чак до 80 одсто, а у неким сегментима и више од 90 одсто.

"Прошла година је била најбоља од када постоји МУП Српске и када је ријеч о резултатима у борби против криминалитета, привредног криминалитета и у борби против злоупотреба дрога гдје смо направили одличне резултате који су већи него што је петогодишњи просјек. Када упоредимо наше са резулататима које је постигла полиција у ФБиХ, ми имамо, на примјер, дупло већу расвијетљеност кривичних дјела из области привредног криминалитета него они", рекао је Лукач.

Он је оцијенио да постоје људи који неће то да виде, већ из комплетног контекста извлаче поједине случајеве који се дешавају.

"Чињеница је да имамо одређених кривичних дјела која се дешавају у Републици, али они нису специфични само за Српску, они се дешавају у цијелом региону, Европи, свугдје и полиција мора да се бори са таквим стварима попут одређених убистава, напада на одређена лица...

Недавно смо, нажалост, имали напад и на новинара и то је нешто што свакако у будућем времену треба третирати законом кроз неки вид заштите новинара као службених лица јер новинарски посао је веома специфичан, а новинари су увијек изложени удару. Може се некоме свидјети или не шта они пишу или кажу али нико нема право да напада новинаре ни вербално ни физички, нити да угрожава њихове животе и то мора да буде апсолутно кажњиво", истакао је Лукач.

Он је рекао да се сваке године биљежи одређен број напада на новинаре, али да полиција сада интензивно ради на рјешавању недавног напада на новинара у Бањалуци, изразивши увјерење да ће ускоро доћи до потпуног расвјетљавања тог случаја.

МЛАД И ОБРАЗОВАН КАДАР - БУДУЋНОСТ МУП-а

Лукач је нагласио да је у протекле четири године много урађено на модернизацији МУП-а, али и у погледу обуке и школовања младог кадра.

Најприје је, каже он, трансформисана Висока школа унутрашњих послова која сада функционише као Факултет безбједносних наука у саставу бањалучког Универзитета чиме је школовање кадра МУП-а подигнуто на знатно већи ниво јер сада постоји могућност другог и трећег циклуса школовања.

Лукач је навео да је доласком на чело овог министарства затекао 450 људи који су завршили Високу школу унутрашњих послова али су били без запослења, те се због тога одмах ушло у процес њиховог запошљавања.

"С обзиром да није било слободних мјеста са високом стручном спремом, отварали смо конкурсе са средњом стручном спремом на које се одмах пријавило 350 људи да раде као полицајци без обзира на то што имају факултет, јер им је стало да добију посао. Многи од њих су касније добили радна мјеста са својом стручном спремом, односно помјерали смо их на вишу и високу стручну спрему у зависности од потреба и одласка људи у пензију.

На тај начин људима смо омогућили да дођу до посла и мислим да је то кадар за будућност. То су млади људи који су кренули од почетка, научили су полицијски посао од основа и они су кадар који је потребан МУП-у Српске", истакао је Лукач.

Он је подсјетио да је раније у већини тадашњих центара јавне безбједности просјек година запослених полицајаца био 44, 45 година, а на 1.000 запослених људи било је четири до пет оних који су имали до 25 година што је, како каже, био апсурд.

"Промјеном закона о ПИО, омогућили смо колегама одлазак у заслужену пензију, а са друге стране и школовање младих људи за потребе МУП-а. У првој генерацији смо одшколовали 130 кадета који већ раде као полицајци, а тренутно генерација од 240 људи завршава праксу и од октобра почиње да ради у МУП-у. За ову годину смо већ спровели селекцију и у октобру креће нова генерација од 330 кадета које школујемо на Полицијској академији", појаснио је Лукач.

Он је у интервјуу Срни навео да су одшколоване и двије генерације од 78 људи за специјалну јединицу који су прошли ригорозну селекцију и већ су у саставу Специјалне антитерористичке јединице.

Министар унутрашњих послова Српске је нагласио да је, заједно са генерацијом која треба у октобру да крене на Полицијску академију, одшколовано 766 младих људи.

"То је број, који је остварен за вријеме мог мандата и који је већи од укупног броја одшколованог кадра од када постоји полиција Републике Српске. Ти млади људи су нови потенцијал и нова снага МУП-а, они су прошли веома добру селекцију, школовање и праксу и данас већ на улицама Републике Српске можемо да видимо младе полицајце у новим униформама који нашим грађанима уливају повјерење и дају наду да су управо то људи који могу да се брину о њиховој безбједности", истакао је Лукач.

Уз запољшавање које се отворило одласком у пензију одређеног броја људи, у МУП-у је у протекле четири године запослено и 136 државних службеника и 96 намјештеника.

"Са генерацијом приправника који у октобру треба да заснују радни однос у МУП-у и уз генерацију од 333 нова кадета који крећу на Полицијску академију, те кроз полицијске и државне службенике, као и намјештенике у мом мандату биће запослено скоро 1.500 људи. Веома сам поносан на ту чињеницу, јер су то углавном млади људи, ту је скоро 1.500 породица које имају обезбијеђену егзистенцију и који ће остати у Републици Српској што је од великог значаја и за МУП и за Републику Српску", истакао је Лукач.

Од укупног броја запослених, 50 полицијских службеника је из реда породица погинулих бораца, док је њих 31 запослено као државни службеници или намјештеници.

"Укупно 81 лице је запослено из реда породица погинулих бораца чиме смо жељели да се одужимо њиховим очевима који су углавном били припадници МУП-а, а који су дали своје животе и за МУП и за Републику Српску. То је само један гест захвалност за жртву коју су они дали и жеља да покажемо да ти људи, као и њихове проодице никада не смију бити заборављени", нагласио је министар унутрашњих послова.

ПОЛИЦИЈА ОПРЕМЉЕНА САВРЕМЕНИМ НАОРУЖАЊЕМ И УНИФОРМОМ

Лукач је нагласио да је један од веома битних сегмената у раду МУП-а да се обезбиједи и адекватна опрема за сваког полицајца да би он могао свој посао да ради на квалитетан и прави начин.

"С тим циљем, у протекле четири године предузели смо многе кораке, јер се ранијих година, нажалост, није улагало у опрему и то нам се осветило и у терористичком нападу у Зворнику када је једном од полицајаца блокирао пиштољ који је стар 40 година, а којим је покушао да се брани и том приликом је рањен. Схватили смо да такве ситуације више не можемо да дозволимо, да не смијемо да ризикујемо животе наших полицајаца, да они морају да буду опремљени.

У протекле четири године уложено је много у опремање МУП-а, посебно Специјалне антитерористичке јединице која је добила потпуно ново савремено оружје које користе најбоље јединице у Европи и свијету, нове пиштоље и оружје добиле су све наше јединице за подршку, посебне снаге полиције опремљене су дугим цијевима... Када све саберемо, за оружје у МУП-у Српске уложено је око 10 милиона КМ што никада до тада није било, нити су у тако кратком периоду издвојена толика средства", рекао је Лукач, подсјетивши и да је око седам милиона КМ уложено у нове квалитетне, брендиране униформе какве носи америчка полиција.

Говорећи о изградњи Центра за обуку у Залужанима, Лукач је нагласио да је то капитални пројекат који је од великог значаја за МУП и за Републику Српску.

"Ту ће бити смјештена Специјална антитерористичка јединица, све јединице за подршку, Управа за пратњу и обезбјеђење личности, за борбу против тероризма, као и Управа за организовани криминалитет. Кроз Центар за обуку као нову организациону јединицу проћи ће сви полицајаци Републике Српске који треба да прођу посебне видове обуке, а нарочито Специјална антитерористичка јединица и све јединице за подршку", појаснио је Лукач.

Он је додао да ће у Центру за обуку поред просторија за смјештај, бити и савремене просторије за тренинг, тактичку и физичку обуку, стрелиште на отвореном, те затворена стрелишта која ће бити потпуно аутоматизивана, сала за тренинг и вањски полигони за физичку обуку.

"У Центар за обуку до сада је уложено скоро 10 милиона КМ и веома смо поносни на овај капитални пројекат који је од велике важности за припаднике МУП-а који ће имати све што им је потребно на једном мјесту", рекао је Лукач, нагласивши да је Влада препознала потребу МУП-а Републике Српске за постојањем оваквог центра, јединственог у региону и да је показала своју искрену жељу да уложи у будућност своје полиције, што уједно и улагање у безбједност грађана Републике Српске.