latinica  ћирилица
09/09/2018 |  11:46 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Српска се бори против лажне слике која је резултат бошњачког лобирања

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да се Српска бори против лажне слике која је резултат бошњачког лобирања од рата па наовамо и испада да то није никоме спорно, али јесте спорно када желите да промијените ту лажну искривљену слику и замјените је реалном.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Не лобирамо како би друге приказивали лошим, наша намјера је само да што више људи чује наш начин како БиХ може да функционише. А може само уз уважавање Републике Српске", рекла је Цвијановићева за "Политику".

Она је навела да сви који критикују опредијељеност Српске за лобирање губе из вида да је стереотип о њој настао управо као резултат нечијег другог лобирања.

"Како се нико не сјети да каже да је било погрешно да Албанци или Бошњаци лобирају, чије су активности, за разлику од наших, биле усмјерене против других", упитала је Цвијановићева.

Она је напоменула да је резултат туђег лобирања све оно што се тренутно гледа у региону, али да некима смета када неко из Бањалуке нуди свијету реалну слику о БиХ.

Премијер Српске је рекла да жали што "велика и сјајна Америка нема праву слику, али ни визију шта да ради овде".

Она сматра да би много помогао рационалан приступ уз уважавање реалности, те додала да се мијењају околности, као и структуре у Вашингтону.

"Чује се више прагматизма и жеље да саслушају и уваже други ставови. Осјећам да ће бити промјене, иако у САД постоје структуре које не желе причати с нама, а штета је обострана. Важно је да мијењамо слику и стереотип који су вјештачки наметнути", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева, која је кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске, каже да ће, ако побиједи на октобарским изборима, њена прва посјета бити Београду, док је Русија високо љествици приоритета.

Она је истакла да од Русије нема никаквих условљавања и тешких захтјева.

"С тамошњим политичарима је веома лако разговарати. Разумију Дејтон, позицију Републике Српске, ту им се не омиче грешка. Али, ми смо отворени за разговор са свима, но нажалост постоји много стереотипа створених раније", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да то отежава комуникацију са неким с ким би требало разговарати, а који се и данас држе шаблона.

"Ми смо отворени за разговор са свима, но нажалост постоји много стереотипа створених раније, што отежава комуникацију са неким са киме бисте требали разговарати а који се и данас држе шаблона. Постоји шаблон у западним политикама, које иду за тим да ојачају ниво БиХ, а умање значај Републике Српске. А ми се водимо прагматичном политиком да Устав БиХ и Устав Републике Српске одређују колико смо важни као Република. Не мислим да треба одустајати од уставних надлежности само како би неком угодили", нагласила је Цвијановићева.