latinica  ћирилица
09/09/2018 |  18:48 ⇒ 21:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Швеђани бирају парламент

У Шведској су данас грађани бирали чланове парламента.
Шведска - Фото: Getty Images
ШведскаФото: Getty Images

Свјетске агенције оцјењују да ће ово бити веома непредвидљива и узбудљива изборна трка, ријетко виђена у овој скандинавској земљи у посљедњих неколико деценија.

Разлог томе је жестока дебата о миграцији која је обиљежила кампању.

Ово су први избори пошто је шведска влада 2015. године дозволила да 163.000 миграната уђе у земљу која на својих десет милиона становника има највише миграната у односу на број становника у поређењу с осталим чланицама ЕУ.

Ројтерс оцјењује да је мало вјероватно да ће иједна од странака успјети да освоји 175 посланичких мјеста, односно већину у парламенту који има 349 посланика.

Премијер Стефан Левен назвао је јуче, у самом финишу предизборне кампање, "расистичком" све популарнију десничарску партију Шведских демократа.

Левен, лидер социјалдемократа, оптужио је неке своје противнике да се спремају за сарадњу са десничарима, уз обећање да се то неће догодити.

Анкете јавног мњења показују да етаблиране партије, укључујући странке лијевог центра које су фаворизовале политику отворених врата, губе повјерење грађана.

Истовремено, подршка Шведским демократама, партији проистеклој из неонацистичког покрета, порасла је са 13 одсто прије четири године на 20 процената.

Шведски медији: Неонацистички покрет узнемиравао гласаче и новинаре

Припадници неонацистичког покрета, међу којима има и учесника на данашњим изборима, узнемиравали су гласаче и новинаре на више гласачких места, јављају шведски медији.

Лист Свенска Дагбладет наводи да су чланови Нордијског покрета отпора ушли на биралишта и покушали да фотографишу гласаче, гласачке листиће и новинаре.

Овакви инциденти изазвали су узнемиреност на гласачким мјестима у Бодену, Лудвики и Кунгалву.

Истовремено, представница десничарске партије Шведске демократе Емилија Орфан је рекла да су њој и присталици њене странке пријетила два младића и називали их "проклетим расистима".