latinica  ћирилица
10/09/2018 |  10:46 ⇒ 19:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Сенатор Џонсон у посјети Србији

Амерички сенатор Рон Џонсон стиже у дводневну посјету Београду, током које ће се данас састати са предсједником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.
Сенатор Рон Џонсон - Фото: Screenshot/YouTube
Сенатор Рон ЏонсонФото: Screenshot/YouTube

Рон Џонсон  је амерички званичник чијој се помоћи у новој фази дијалога Београда и Приштине надају обје стране, а један од главних разлога за то је његова оданост и блискост предсједнику САД Доналду Трампу.

Џонсон је члан Спољнополитичког одбора Сената и предсједавајући Пододбора за Европу и регионалну безбједносну сарадњу, а предсједавајући је и сенатског Одбора за унутрашњу безбједност и владине послове.

Важи за једног од кључних Трампових људи и човека задуженог за специјалне мисије, због чега његов очекивани долазак у Београд прате и медијске спекулације да носи поруку да ће предсједник САД подржати, а можда и доћи у Србију да финализира евентуални договор Срба и Албанаца.

Сам долазак, како год, потврђује заинтересованост за позицију и планове Београда. На то упућује и чињеница да ово неће бити његова прва посјета српској престоници, пошто се у фебруару 2018. већ састао са Вучићем.

Од Џонсона је Вучић тада затражио да помогне у стабилизацији региона, тако што ће замолити косовске Албанце да буду спремни за истинска рјешења, која значе компромис.

Претходни сусрет Вучића и Џонсона у Београду десио се крајем августа 2017.