latinica  ћирилица
10/09/2018 |  10:55 | Аутор: СРНА

Филм "Швајцарац Крис" проговорио о страним плаћеницима

Документарни филм "Швајцарац Крис" /Chris the Swiss/, који говори о убиству швајцарског новинара Кристијана Виртенберга 1992. године у Осијеку, изазива гњев "бранитељских" удружења Хрватске, јер рат означава као грађански, а "хероје" описује као злочинце.
Документарни филм "Швајцарац Крис" - Фото: илустрација
Документарни филм "Швајцарац Крис"Фото: илустрација

Виртенберг је убијен у близини Осијека 6. јануара 1992. године ударцима тупим предметом, гушењем конопцем и дављењем. За ово убиство је, по обичају, оптужена српска страна.

Међутим, документарац као налогодавца убиства означава страног плаћеника Едуарда Флореса Чика, који се борио у хрватским снагама и који у Хрватској има статус хероја.

Филм је дјелимично финансирала Хрватска, али ово остварење неће бити приказивано у редовној дистрибуцији у тој земљи јер сви страхују да би то могло да изазове негодовање "бранитељских" удружења и хрватске деснице.

Дугометражни анимирано-документарни филм "Швајцарац Крис", међутим, биће приказан у Швајцарској већ током овог мјесеца.

Аутор филма Ања Кофмел, која је у сродству са убијеним Виртенбергом, оптужује плаћеника Фолренса Чика, који је био сарадник Бранимира Главаша, ратног господара Осијека.

Документарац је приказан на мањим фестивалима у Мотовуну и Опатији, али је након пројекције на загребачком "Анимафесту", када је изван конкуренције приказан у биоскопу "Тушканац", изазвао гњев појединих удружења ветерана, која су одмах затражила забрану приказивања.

У филму се страни војници у тадашњим хрватским снагама отворено називају плаћеницима.

Званично, Едуардо Роза Флорес, који је 2009. године убијен у Боливији, гдје је био међу завјереницима који су намјеравали да убију тамошњег предсједника Ева Моралеса, у Хрватској је јунак који је због "заслуга" добио држављанство, али он и многи страни борци били су у ствари "пси рата".

Хрватски медији подсјећају да је након убиства Виртенберга убијен и новинар који је дошао да истражује његову смрт.

Виртенбергов дневник пронађен је без задњих страница, а лаптоп никада није враћен породици.

Због тих сумњи, његов блиски пријатељ британски фото-репортер Пол Џенкис, који је радио за лондонски "Индепендент", одмах је дошао у Осијек да открије истину.

Међутим, четири дана касније и он је убијен.

Службено објашњење било је да га је "погодио снајперски метак са српских положаја".

Филм "Швајцарц Крис" припаднике страног батаљона у хрватским снага означава као плаћенике, који се нису бавили диверзантским акцијама, већ су били пропаганда како би свијету било показано да Загреб има широку међународну подршку.