latinica  ћирилица
10/09/2018 |  14:49 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Поново није утврђен дневни ред и термин одржавања посебне сједнице НСРС

Колегијум Народне скупштине Републике Српске на данашњој сједници у Бањалуци поново није утврдио коначни приједлог дневног реда и термин одржавања посебне сједнице на захтјев 28 посланика који су предложили тачку "Разматрање неуставних и незаконитих радњи појединих представника институција Републике Српске у случају убиства Давида Драгичевића".
Колегијум НС РС - Фото: СРНА
Колегијум НС РСФото: СРНА

То значи да ова посебна сједница неће бити одржана.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је новинарима у Народној скупштини да је колегијум "вољом већине коначно потврдио да је парламент угашен и поништен".

Он је рекао да је "непримјерено и незаконито" зауставити одржавање посебне сједнице на захтјев трећине посланика.

"Никад се то није десило и откуд толика потреба и страх предсједника парламента да се додворава политичким елитама или моћницима? Ми треба да радимо и када су избори, за то добијамо плату", навео је Бореновић.

Бореновић је рекао да је према пословнику парламента Српске обавеза да се посебна сједница закаже и да посланици дођу на своја посланичка мјеста и "оставе предизборну кампању барем за један дан".

"Зашто то није урађено питање је за скупштинску већину. Они не желе истину и правду и хоће да сакрију релевантне чињенице о убиству овог младог човјека", сматра Бореновић.

У вези са, како је навео, јучерашњим немилим догађајем приликом полагања камена темељца за мост у Челинцу, Бореновић је рекао да је ПДП поднио приговор Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ сматрајући да су повријеђене одредбе Изборног закона с обзиром да се "при томе користио језик у коме се неко могао подстаћи и навести на насиље или на ширење мржње".

"Поднијели смо доказе и очекујемо да се ЦИК о томе изјасни. У наредних неколико дана поднијећемо кривичну пријаву против лица Милорада Додика који је прекршио Кривични законик Српске у том случају", каже Бореновић.

Он је оцијенио да у том погледу према Закону о јавном реду и миру Српске постоји "прекршајна одговорност лица Д.М. из Лакташа" за "вријеђање и угрожавање безбједности" одборника бањалучке Скупштине града и кандидата ПДП-а на предстојећим изборима за Народну скупштину Драшка Станивуковића.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак је рекао да се данас на сједници Колегијума показало да у парламенту "нема изражавања воље грађана, већ појединачне аутократије".

"Предсједник парламента је данас узео себи за право да пословник по други пут не поштује. Самим тим је прекршио вољу грађана који бирају посланике, који су представници народа", сматра Гламочак.

Он је оцијенио да се "Народна скупштина данас ставила на страну неправде и кршења закона", те је позвао Министарство правде Српске да се "укључи у спасавање институција у овој области".

У Бањалуци је данас одржана сједница Колегијума Народне скупштине на којој је требало да се утврди дневни ред и термин одржавања посебне сједнице на захтјев 28 посланика који су предложили тачку "Разматрање неуставних и незаконитих радњи појединих представника институција Републике Српске у случају убиства Давида Драгичевића". Сједницом је предсједавао предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Сазивање посебне сједнице са истим приједлогом дневног реда већ једном је потписима затражило 28 посланика, али Колегијум 28. августа није утврдио коначни приједлог дневног реда, након чега сједница није ни заказана.