latinica  ћирилица
10/09/2018 |  15:08 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Шамац: Куће за породице које су у поплавама изгубиле кров над главом

У Новом Селу код Шамца почела је изградња три куће за породице које су у поплавама 2014. године остале без крова над главом.

Укупна вриједност пројекта који обухвата и реконструкцију 17 стамбених објеката је око 230.000 марака. Финансијери пројекта су Европска унија, Влада Републике Српске и општина Шамац.

Арифа Мешановић са супругом Драганом Крстановићем четири године живи у неусловном дворишном објекту, јер је водена стихија срушила кућу и однијела сав иметак. Очекује да ће до зиме уселити у нову кућу.

"Све је уништено, од одјеће, суђа, намјешатаја- све, нисам имала ништа за шта бих се ухватила и рекла: остало је нешто", навела је Арифа.

Породица Воћкић доживјела је сличну судбину.

"Били смо у шатору пред кућом, знају људи, долазили су из неке комисије. Ми смо у шатору били. Како смо се осјећали: грозно, не дај Боже никад ово што смо преживили", наводи Зора Воћкић из Новог Села.

Шамац је једна од 24 општине у Српској која учествује у програму за опоравак од поплава путем стамбеног збрињавања. Укупна вриједност пројекта је 7,9 милиона евра.

"Овим јавним позивом пријавило се преко 100 апликаната на подручју општине Шамац, а 17 је само прошло. Коначну ранг-листу рангирања желим нагласити, утврдио је УНДП у Сарајеву", каже Ђорђе Милићевић, начелник општине Шамац.

У оквиру програма стамбеног збрињавања у Шамцу ће бити санирано и адаптирано још 17 кућа.