latinica  ћирилица
10/09/2018 |  18:43 | Аутор: СРНА

Савановић: Створена могућност за ново повећање пензија

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић оцијенио је да охрабрује чињеница да економија Српске расте, чиме се ствара могућност за ново повећање пензија.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

- Српска има стабилан пензиони систем и пензије се исплаћују редовно. За посљедњих пет година пензије су повећане за укупно 19,5 одсто. Недавно смо одобрили једнократну помоћ пензионерима од 30 до 150 КМ, зависно од висине примања - рекао је за Срну Савановић, који је данас у Теслићу отворио Шаховски турнир пензионера Републике Српске.

Према његовим ријечима, ресорно министарство је дало велики допринос стабилизацији пензионог система - од чињенице да је у протеклих осам година законска регулатива уређена тако да је Српска гарант за исплату пензија, што реализовано већ у јануару 2016. године.

- Свјесни смо и чињенице да је то популација која је дала огроман допринос кроз свој минули рад у материјализацији Српске и свега што је створено у оном и дјелимично у овом систему. Пензионери су дали огроман допринос и у борби за стварање Српске. У пензионом систему има 100.000 људи који су на различите начине учествовали у стварању Српске. То је популација која заслужује највеће поштовање и тако се према њима и односимо - рекао је Савановић.

Он је нагласио да Влада Српске, ресорно министарство и Народна скупштина уважавају ову категорију становника и да ће тако бити и у наредном периоду.