latinica  ћирилица
10/09/2018 |  19:30 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Заоштрена реторика Београда и Приштине – нова Тачијева провокација

Немогућност да спријече посјету предсједника Србије, била је, чини се, прст у око Приштини.

Осим блокада, и инцидената, Хашим Тачи тражи да - као предсједник самопроглашеног Косова, посјети Прешевску долину, а у којој га, како су поручили из МУП-а Србије, чекају полицијске лисице. Приштина је из револта одбила улазак и француском хуманитарцу Арноу Гујону.

Иако је у медијима унапријед проглашен Вучићевим Газиместаном, говор предсједника Србије није садржао приједлог или оквир приједлога рјешења за Косово, како је најављено. По мишљењу многих аналитичара, то је знак да је план о разграничењу пропао, ипак, дипломатску побједу, кажу, јесте остварио.

"Добро је то што је изгладио односе с црквом и то се вијдело у говору. ипак, повукао је ручну кочницу, јер схватио да од разграничења нема ништа. прије свега нема подршку свог народа", истиче политички аналитичар Цвјетин Миливојевић.

Игор Симић потпредсједник Српске листе истиче да је величанствена посјета какву нису имали деценијама, гдје је ујединио више него икад народ на КиМ.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић каже да је говор предсједника био историјски јер је пружио перспективу нове, стабилне Србије која нема претензије да побјеђује у ратовима него у привреди.

Албанаци су морали да спасавају достојанство и перу се код сопственог народа организујући нереде, за шта српска полиција има сазнања.

Небојша Стефановић, министар полиције каже да је то био за њих такав ударац, да су звали ветеране на сваки начин.

Приштински медији објавили су и да ће Хашим Тачи који је на потјерници Србије, узвратити посјетом Прешевској долини, али је пријетња затвором Тачију ипак охладила главу, па се са Албанцима са југа Србије састао у Приштини.

Косовски предсједник Хашим Тачи каже да би волио доћи у Прешево.

"Али околности су тренутно такве да Београд не сматра да је моја присутност тамо оправдана и корисна. Нисам послао захтјев јер могу претпоставити који ће бити њихов одговор", истакао је Тачи.

Тачи се жалио на дио говора о Милошевићу као добром лидеру, а на тај али и о шаховници у Книну протествовали су хрватски политичари који су позивали на повлачење амбасадора. Амерички амбасадор у Београду и европска представница Маја Коцијанчић, након оптимистичних прогоноза саопштили су да је посјета ипак показала колико ће тешко бити доћи до договора. Србима на Космету, значио је и сам долазак предсједника државе.

Након говора у Митровици можда нисмо ништа више упућени у могућа рјешења и преговоре који се воде о Косову, али с обзиром да је јавно изречено пред народом Космета, сигурно је да Србија никада неће признати овакво Косово и да ће се мјесто у њему и за Србе и Албанце и даље тражити компромисом.