latinica  ћирилица
10/09/2018 |  19:53 ⇒ 19:53 | Аутор: РТС

Гујон: Саслушање и пријетње прије забране уласка на Косово

Француски хуманитарац Арно Гујон, којем је на неодређено вријеме забрањен улазак на Косово, рекао је за РТС да га је полиција самопроглашеног Косова претресала "као криминалца" и да је саслушаван три сата. "Рекли су ми да ће, као што ја `прљам` Албанце у француским медијима, и они упрљати моје име и мој имиџ", наводи Гујон.
Арно Гујон - Фото: РТРС
Арно ГујонФото: РТРС

Полиција самопроглашеног Косва је Арноа Гујона задржала на административном пункту Мердаре када је кренуо на Косово како би присуствовао отварању фарме живине за потребе народне кухиње Епархије рашко-призренске у српском селу Прековце код Новог Брда.

Гујон је рекао да је цариник, када му је предао своју српску личну карту, наредио полицајцу да га приведе и стави му лисице.

- Међутим, он је био Србин и није ми ставио лисице, али су ме сви водили у њихову канцеларију гдје су ме претресли, гдје сам се нашао као да сам криминалац и онда су ми дали забрану уласка на Косово и Метохију на неодређено вријеме, без образложења - објашњава Гујон.

Млади Француз каже да је његов хуманитарни рад доведен у питање и да је "данас послата стравична порука".

- Нажалост, они редовно и приводе и хапсе Србе на Косову и Метохији, а очигледно су сада почели да хапсе и оне који нису Срби, али који помажу Србима који у тешким условима преживљавају на Космету - истиче Гујон.

Полиција га је задржала три сата, а у међувремену је, каже, дошла екипа из обавјештајне службе која га је испитивала не само о хуманитарном раду него и о извјештавању француских медија о ситуацији на Косову и Метохији.

- Онда су ми запријетили тако што су ми рекли: "Пошто ти прљаш Албанце у Француској, ми ћемо да упрљамо тебе и твоју личност, твој имиџ, тебе и твоје породице и то на све могуће начине, преко свих могућих канала" - испричао је Гујон и закључио да је "то опасно и више од саме забране".

Француски хуманитарац каже да се неће помирити са забраном и да ће наставити да се бори за правду, како би могао да настави да доставља преко потребну помоћ српском народу на Космету.