latinica  ћирилица
11/09/2018 |  10:59 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Дачић: Тачи сигурно неће посјетити Прешево

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да /предсједник самопроглашеног Косова/ Хашим Тачи сигурно неће посјетити Прешево и да је то била лажна вијест.
Ивица Дачић (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

"То је била лажна вест која је објављена да би скренула пажњу са успешне посете председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији", рекао је Дачић за ТВ "Пинк".

Он је додао да је одмах утврђено да је лажна вијест, јер је наводно требало да дође у Прешево са европским комесаром за политику и проширење Јоханесом Ханом, али да је из кабинета комесара Хана то демантовано.

"Није било захтева за одобравање његове посете. Ми смо звали и Ханов кабинет и они су нам рекли да он није планирао посету Прешеву и да је тада у Стразбуру", додао је Дачић.

Он је рекао да је и сам Тачи свјестан да не може да дође у Прешево и да је рекао медијима у Приштини да проблем за његов долазак представља пресуда и потјерница.

Коментаришући посјету Београду америчког сенатора Рона Џонсона и односе Србије и Америке, Дачић је рекао да се показало да је потпуно промијењена позиција САД у смислу да се даје могућност да се дође до, како кажу Американци, креативног рјешења које би донијело неки трајни мир.

"У том смислу на Џонсона треба гледати као на човека који је у блиским односима са Весом Мичелом /помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију/, и они су заједно на томе радили. Наш је интерес да успоставимо што боље односе са САД", рекао је Дачић и додао да руска позиција јача позицију Русије.

Он је навео да Србија без Русије, у овом тренутку, нема јаку позицију у УН, јер улазак Косова у УН не спречава Србија, већ Русија и Кина тиме што ће ставити вето у Савјету безбједности.

"Ако желимо да радимо да Косово не уђе у Интерпол, да не уђе у Унеско, ми то не можемо без Русије", оцијенио је Дачић.

Коментаришући посјету Вучића Косову и Метохији, Дачић је рекао да мисли да је посјета остварила свој циљ, да се јасно види политика Србије и да је било битно да се то изговори на самом Косову и Метохији.

"Сад су сви видели да постоји наша искрена жеља да се дође до трајног решења које се заснива на компромису Срба и Албанаца. Да би се дошло до тог компромиса треба да се води дијалог и да се ствара једна атмосфера у друштву и код нас и код њих, да сви желе договор, и окретање позитивној агенди за будућност", истакао је Дачић.

Он је нагласио да Србија неће окренути леђа Србима који живе на Косову и Метохијим без обзира на то да ли ће тоћи до неког трајног рјешења, и да је циљ да Срби остану да живе на Косову и Метохији, јер ако нема Срба, нема ни српског Косова.

Он је рекао да је Вучићева посјета Космету испунила свој циљ, што се види и по реакцијама албанске стране, који очигледно нису могли да поднесу Вучићеве поруке.

"Међународна заједница је подржавала да Вучић иде на Косово управо због порука које је изнео, и од њихове стране има добрих реакција. Са друге стране, увек се јављају они којима смета што је Вучић отишао на Косово и сада измишљају ствари у његовом говору", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је Србија у Газиводе уложила сваки динар и да се налази у апсурдној ситуацији.

"Србија је за ових петнаестак година вратила скоро пола милијарде долара кредита које је Косово искористило. Зашто? Зато што Србија сматра Косово делом Србије, и они се не буне што је тако, када треба да плаћа, али онда нема везе што смо ми финансирали, то је њихово", каже Дачић.

Поводом поређења Милошевићевог говора на Газиместану и Вучићевог у Косовској Митровици, Дачић је рекао да ти говори не могу да се пореде, јер је потпуно другачији историјски контекст у којима су говори одржани.