latinica  ћирилица
11/09/2018 |  11:24 ⇒ 20:07 | Аутор: srpskainfo.com

Ухљебљавање пред крај мандата: Стара пракса, нови трошкови

Пракса запошљавања страначких активиста у институције Босне и Херцеговине се наставља, што показује и дневни ред данашње сједнице Савјета министара БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Наиме, за данашњу сједницу делегирано је чак 18 измјена и допуна правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у разним институцијама.

Тако се на дневном реду налазе измјене систематизација у Канцеларији за хармонизацију и координацију система плаћања у пољопривреди, исхрани и руралном развоју БиХ, Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова, Института за метрологију, Агенцији за безбједност хране, Омбудсмана за заштиту потрошача, Фонда за повратак и бројних других установа и агенција о чијем раду и сврси се мало зна.

Да ова листа не прође без "звучнијих" институција гломазног апарата БиХ побринули су се руководиоци Министарства спољних послова, Генералног секретаријата Савјета министара, Дирекције за европске интеграције, Агенције за идентификационе документе (ИДДЕЕА), Агенције за заштиту личних података, Агенције за јавне набавке, Агенције за државну службу, Обавјештајно-безбједносне агенције, Канцеларије за законодавство, Института за интелектуалну својину, Агенције за поштански саобраћај, и других.

За сваку од ових институција предвиђено је проширење и увођење нових радних мјеста, а по изворима из Савјета министара за многе од њих су превиђени, случајно или не, критеријуми који одговарају лицима која су већ запослена по основу уговора о привременом раду, махом страначким активистима СДА, ХДЗ, СДС и ПДП.

Посебно занимљив је и случај Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, чији је директор Осман Мехмедагић за исту сједницу делегирао и измјену правилника о коришћењу средстава за репрезентацију којим се предвиђа проширење буџета за гошћење на терет пореских обвезника са тренутних 60.000 КМ на 120.000 КМ.

Извор: Српскаинфо