latinica  ћирилица
11/09/2018 |  11:29 | Аутор: СРНА

Макрон у Београду почетком децембра

Предсједник Француске Емануел Макрон посјетиће Србију почетком децембра, рекао је српски предсједник Александар Вучић.
Макрон и Вучић, архив - Фото: ТАНЈУГ
Макрон и Вучић, архивФото: ТАНЈУГ

"Очекујемо Макрона почетком децембра у Београду. То ће бити велика и веома важана посета за Србију... Што се нас тиче, Француска и Србија су пријатељи од давнина", изјавио је Вучић новинарима након сусрета са чланом Одбора француског Сената за спољне послове Оливијеом Кадиком у Београду.

Предсједник Србије је истакао да је увјерен да ће Србија Макрона дочекати домаћински и да ће се он у Београду веома добро осјећати, те да ће резултати те посјете бити добри и за Србију и за Француску.

Вучић је навео да је током сусрета са Кадиком оцијењено како би било љековито за све да постоји дугорочни мир и стабилност, што би значило бољи живот и економија, те улазак и Србије и других земаља у ЕУ.

"Добили смо подршку на путу европских интеграција", рекао је Вучић, који је замолио Кадика да пренесе његове поздраве Макрону.

Кадик је рекао да Француска и њен предсједник подржавају напоре руководства Београда и Приштине да у разговору дођу до споразума и размотре све могуће опције које ће довести до коначног рјешења које ће оснажити стабилност региона.

"Рјешавање разлика између Србије и Косова је суштинско за стабилизацију Балкана и европске перспективе обје земље", додао је Кадик.

Он је рекао да је заговорник приступа Србије ЕУ, те да је у интересу и Београда и Брисела да се то што прије деси.

"Треба цијенити напоре Србије које улаже да се прикључи ЕУ. Ваши напори да би се дошло у напретка у приступу ЕУ су веома уочљиви. Срце Европе се налази на Балкану, ако ЕУ остави Балкан, остаће без срца. Чекамо вас са великим нестрпљењем", рекао је Кадик.

Вучић и Кадик су истакли да француска концесија за београдски аеродром показује повјерење у српску привреду, као и да је све више француских инвеститора малих и средњих предузећа заинтересовано за улагању у Србију.