latinica  ћирилица
11/09/2018 |  11:53 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Позитивне снаге Српске: Подршка Додику и Цвијановићевој

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Жељка Цвијановић истакли су данас у Бањалуци да је од изузетног значаја и треба подржати концепт Покрета "Позитивне снаге Српске", у чијем фокусу су култура, просвјетна и духовна обнова као темељи сваког друштва.

Додик је нагласио да су "Позитивне снаге Српске" нова вриједност на политичком и јавном небу Републике Српске.

"Мислим да је веома важно да постоји оваква организација и оно што су учинили до сада треба да буде подржано. Њихове активности морају бити систематски подржане посредством буџета или на неки други начин", рекао је новинарима Додик након састанка са руководством Покрета.

Он је подсјетио да функционери Српске промовишу позитивну страну Републике и не дозвољавају њено умањење и понижење.

"Као будући члан Предсједништва БиХ ћу учинити све да сав терет притиска на Републику Српску примим на себе и не дозволим да то буде према институцијама. Бићу прва брана негативном утицају према Српској, а прошло је вријеме било каквих промјена Устава да би био избрисан префикс Српска. То се неће десити јер је српски народ конститутиван, а Српска чини БиХ", поручио је Додик.

Он је поновио да ће учинити све да буде поштиван Устав и његове вриједности.

"Кршење Устава и Дејтонског споразума дигло се као врлина, а желим да на сцену вратим снагу Устава и писане норме. Мораћемо све да преиспитамо у том погледу и на дневни ред се мора ставити питање везано за индиректне порезе, судове, тужилаштва који срамно пресуђују за злочине над Србима", рекао је Додик.

Премијер Српске Жељка Цвијановићева рекла је да руководство Покрета разумије колико је важно да се промовише позитиван приступ, а не само да се критикују дешавања у друштву.

"Њихов концепт треба подржати, јер су од непроцјењивог значаја културна, духова и просвјетна обнова. Републици је неопходно да има људе који мисле позитивно и радом хоће да допринесу напретку друштва", каже Цвијановићева.

Она је оцијенила да се друштво у Српској креће у позитивном правцу и да заједнички терба да дјелују институције и покрети.

"Морамо градити бољу будућност и заједнички чувати Републику Српску. Није стварни живот да имамо само оне који ће стално некога дискредитовати, него да као друштво имамо правац којим се крећемо. Сигурна сам и да ће наредна влада препознати потребу да сарађује са свима који желе напредак друштва, што су `Позитивне снаге Српске показале`", рекла је Цвијановићева.

Руководство Покрета "Позитивне снаге Српске" подржало је кандидатуре Додика за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске и Цвијановићеве за предсједника Републике Српске.

Члан Покрета Александар Сајић каже да руководство Републике Српске подржава рад "Позитивне снаге Српске", што је од огромног значаја.

"Убијеђени смо да је у фокусу дјеловања Додика и Цвијановићеве Република Српска и њена будућност и зато им дајемо пуну подршку. Дајемо подршку људима који ће успјети да Српску сачувају у овим тешким временима и поведу је у бољу будућност", рекао је Сајић.

Члан Покрета Горан Латиновић рекао је да "Позитивне снаге Српске" подржавају Додика и Цвијановићеву из више разлога.

"Додик је показао изузетну енергију, вољу и одлучност за очување Републике Српске и њених институција, надлежности, интегритета и међународног угледа. Његовим доласком на власт завршен је процес одузимања надлежности Српске", навео је Латиновић и додао да је Додик заслужан што просвјета и образовање нису у надлежности БиХ.

Она каже да Српска трпи притисак због неадекватног представљања у Предсједништву БиХ.

Према његовим мишљењу, доласком Цвијановићеве на чело Владе, Српска је додатно стабилизована.